Linkovi

Solarna jedrilica u svemiru


Solarna oluja (arhiva)
Solarna oluja (arhiva)

Svemirska sonda jedrilica kretaće se pomoću fotona i služiće za rano otkrivanje potencijalno opasnih sunčevih oluja.

Američka svemirska agencija NASA planira da 2015. pošalje letelicu nazvanu “solarno jedro” tri miliona kilometara daleko od zemlje. Ta letelica sa pogonom na sunčev vetar takođe će poslužiti kao sistem za rano upozoravanje na potencijalno opasne solarne oluje.

Ogromna folija nalik na aluminijumsku glavni je deo ambicioznog projekta za slanje gigantskog solarnog jedra u svemir.

Prema tom planu, odmah po lasniranju sa zemlje svemirska sonda Sunjammer razmotaće ogromno jedro površine 1.200 kvadratnih metara. Umesto vazdušnog strujanja na to jedro će delovati čestice sunčeve svetlosti, odnosno fotoni.

Nejtan Barns je predstavnik kompanije L’gard inkorporejted, koja gradi jedro za potrebe agencije NASA.

“Solarna energija, odnosno fotoni sa sunca, davaće mu potisak. Fotoni nemaju masu ali imaju izvestan potisak. Odbijajući se od sjajne površine jedra oni ga guraju i tako ga potiskuju kroz svemir”, kaže Barns.

Ako se ova ideja pokaže uspešnom mogle bi da je slede generacije izdržljivih i jeftinih svemirskih letelica bez sopstvenog goriva, koje bi imale razne namene, kaže Stiven Ajseli, iz kompanije Space Services Incorporated.

“Ova misija demonstriraće sposobnost solarnih jedara da manevrišu i kreću se solarnim sistemom, a pošto će se približiti suncu delovaće i kao sistem za rano upozoravanje na solarne oluje”, kaže Ajseli.

Poznato je da snažnije elektromagnetske oluje na suncu mogu da remete elektrodistribucione sisteme na zemlji i izazivaju kvarove na satelitima.

Sunjammer neće biti jedina svemirska letelica sa solarnim jedrom. Japanska svemirska agencija je 2010. lansirala sličnu letelicu. Naučnici međutim kažu da Sunjammer ima potencijal da unese revoluciju u svemirska istraživanja letelicama bez ljudske posade.
XS
SM
MD
LG