Linkovi

Evropska sonda sletela na kometu!


Naučnici Evropske svemirske agencije slave posle sletanja robota File na kometu Čurjumov-Garasimenko, 12. novembra 2014.
Naučnici Evropske svemirske agencije slave posle sletanja robota File na kometu Čurjumov-Garasimenko, 12. novembra 2014.

Evropska svemirska agencija ostvarila je istorijski uspeh kada je njena robotska sonda sletela na kometu udaljenu od Zemlje oko 500 miliona kilometara.

Direktor ESA-e, Tomas Rajter, izjavio je da je istorijsko, prvo sletanje na kometu obavljeno u nastojanju da se pronadje odgovor na pitanja o nastanku svemira.

"Cilj je, naravno, da se otključaju tajne skrivene u ledenom kovčegu sa blagom, starom 4,6 milijardi godina, da se proučio njegov sastav i istorija, pri čemu ćemo tražiti i tragove o svom nastanku."

Sonda nazvana “File” sletela je na kometu 67 P “Čurjumov-Gerasimenko” sedam sati pošto se odvojila od svog matičnog svemirskog broda Rozeta, koji je robotsku laboratoriju transportovao do najdalje tačke sunčevog sistema. Sletanje na kometu je vrhunac 10-godišnjeg, šest milijardi kilometara dugog putovanja robotske sonde od Zemlje.

Rozeta je morala da tri puta obidje Zemlju i jednom Mars da bi razvila dovoljnu brzinu kako bi stigla do komete, što je postigla u avgustu. Svemirska letelica je od tada obilazila oko komete. Misija je smatrana rizičnom zbog nepoznate površine komete i problema sa sistemom koji je trebalo da učvrsti robota i spreči njegovo odbijanje od komete nazad u svemir. Saopštavajući da je sletanje uspešno obavljeno, ESA je dodala da se sonda, pomoću harpuna, pričvrstila za površinu komete.

XS
SM
MD
LG