Linkovi

Vojadžer šalje podatke - 40 godina posle lansiranja


Vojadžer 1
Vojadžer 1

Dok je Džimi Karter provodio prvu godinu kao predsednik Sjedinjenih Država, a zemlja žalila zbog smrti kralja rokenrola Elvisa Prislija, pre 40 godina NASA je lansirala dve male letelice u želji da istraži Jupiter, Saturn i njegov mesec Titan. Očekivalo se da će letelice prosleđivati informacije naredne tri godine, ali izvan svih očekivanja, Vojadžer 1 i Vojadžer 2 i dalje komuniciraju sa kontrolom misije na Zemlji.

NASA-ina interplanetarna sonda Vojadžer 1 lasnirana je iz Kejp Kanaverala na Floridi 5. septembra 1977, tačno 16 dana posle lansiranja letelice Vojadžer 2.

Konfuzija oko brojeva nastala je jer je Vojadžer 1 trebalo prvi da stigne do Jupitera i Saturna, planeta koje su bile cilj ove istraživačke misije.

Jedna od istorijskih slika koje je Vojadžer 1 poslao postala je poznata pod nazivom “svetlo plava tačka” – snimak naše planete iz dalekog svemira, sa udaljenosti od oko šest milijardi kilometara.

Druga slika bila je prva vanzemaljska erupcija vulkana snimljena na Jupiterovom mesecu Io.

Posle istraživanja Jupitera, a zatim i Saturna, dve sonde su produžile let, prošle pored Urana i Neptuna, nastavljajući da šalju naučne podatke na Zemlju.

Naučnici su priželjkivali da letelice stignu do ivice našeg Sunčevog sistema, udaljene više od 10 milijardi kilometara.

“Postigli smo to sa Vojadžerom 1, a sada ćemo i sa Vojadžerom 2”. kaže naučnik Ed Stoun.

Instrumenti za merenje solarnog vetra sada će se okrenuti misterioznom interzvezdanom vetru.

“To je šansa da ti instrumenti prvi put direktno izmere takve vetrove”, ističe Stoun.

S obzirom da digitalni nosači zvuka nisu postojali pre 40 godina kada je Vojadžer krenuo na put, u obe sonde se nalaze pozlaćene gramofonske ploče sa slikama i zvucima karakterističnim za Zemlju, uz koje se nalazi uputstvo kako ih preslušati.

Tajna istrajnosti sondi leži u tome što imaju mali termonuklearni generator, koji pruža dovoljno energije za slanje podataka na Zemlju za najmanje jednu deceniju.

Ipak, letelicama će biti potrebno više od 40 hiljada godina da stignu do najbližih zvezda u sazvežđima Ursa Minor i Andromeda, a Vojadžeri će tada biti možda poslednji trag ljudske civilizacije.

XS
SM
MD
LG