Linkovi

Stotine hiljada stanovnika Teksasa i dalje bez struje, kriza i sa snabdevanjem vodom


Snežno nevreme širom SAD
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Snežno nevreme širom SAD

Mnogi stanovnici Teksasa i dalje su bez i struje i vode nakon što su snežne oluje izazvale havariju u elektroenergetskoj mreži te američke države, mada je broj korisnika bez električne energije u četvrtak ujutro prvi put pao ispod pola miliona.

U međuvremenu, nevreme se kreće ka severoistoku SAD, a meterolozi najavljuju obilne snežne padavine i ledenu kišu u Apalačima, severnom Merilendu i južnoj Pensilvaniji. Sneg je već počeo da pada u Njujorku,Konektikatu i Nju Džerziju.

Više od 320.000 domaćinstava i biznisa je bez električne energije u Luizijani, Misisipiju i Alabamni, nakon što je širom tog regiona palo do 10 centimetara snega.

U nevremenu u SAD poginulo je više od 30 ljudi, među kojima su oni koji su pokušavali da se zagriju u svojim domovima.

U području Hjustona, jedna porodica se otrovala ugljen-monoksidom u garaži. Baka i troje unučadi stradali su u požaru, dok su pokušavali da se zagriju ispred kamina.

U Teksasu, bez struje je nešto manje od 500.000 domaćinstava i biznisa, što je pad u odnosu na oko tri miliona dan ranije. Međutim, zvaničnici upozoravaju da bi moglo doći do novih nestanaka struje zbog preopterećenja mreže.

Nevreme je ugrozilo i snabdevanje pijaćom vodom širom te države. Zvaničnici su naložili 7 miliona stanovnika - što je četvrtina populacije Teksasa - da prokuvavaju vodu, nakon što su zbog rekordno niskih temperatura zamrznute cevi i oštećena infrastruktura.

Zbog vanredne situacije, neke bolnice u Ostinu nemaju kapacitete da primaju veliki broj pacijenata.

Od Minesote do Teksasa su na snazi restrikcije, da bi se smanjilo preopterećenje elektroenergetskih mreži, dok je snabdevanje vodom poremećeno u nekoliko gradova na jugu SAD.

XS
SM
MD
LG