Linkovi

"Zapadni Balkan potreban EU - i obrnuto"


Edi Rama, Aleksandar Vučić, Zoran Zaev, arhivska fotografija
Edi Rama, Aleksandar Vučić, Zoran Zaev, arhivska fotografija

Lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije održali su video konferenciju o mini Šengenu i ocenili da je zemljama Zapadnog Balkana potrebno članstvo u EU, ali da je i Zapadni Balkan potreban Uniji, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

Aleksandar Vučić, Zoran Zaev i Edi Rama poručili su da žele da četiri slobode u okviru mini Šengena - kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala - počnu da se primenjuju što pre širom regiona i da će podržati regionalno zajedničko tržište na samitu Berlinskog procesa 5. jula.

"Svesni smo da samo zajedničkim radom i prihvatanjem regionalne saradnje u okviru različitih inicijativa, kao što su zajedničko tržište, regionalni Šengen, zeleni koridori ili Berlinski proces, možemo da približimo ekonomije, uvećamo blagostanje ljudi i dovedemo velike investicije, koje inače ne bi bile moguće ni za jednog od nas pojedinačno", rečeno je na konferenciji.

Vučić, Rama i Zaev su se saglasili da se 29. jula sastanu u Skoplju, kako bi videli šta je do sada urađeno i potpisali nove sporazume o saranji tri zemlje u slučaju prirodnih katastrofa i olakšicama za trgovinu, izvoz i uvoz.

Govoreći o Zelenoj agendi, Vučić, Rama i Zaev su pozvali EU i SAD da se pridruže zemljama regiona i što pre investiraju u projekte za unapređenje životne sredine i upotrebu obnovljivih izvora energije.

"Naše zemlje imaju ogroman potencijal za održivi rast i razvoj ovog sektora. Zamolićemo za praktičnu podršku, kako bismo otkrili koji projekti mogu da unaprede region u pogledu izvora obnovljive energije za građane i zelenu energetsku budućnost EU", poručili su Vučić, Rama i Zaev.

Prema njihovim rečima, samo regionalno povezivanje, uz podršku EU, može doprineti opštoj stabilnosti i napretku regiona i Evrope, navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG