Linkovi

Vojska SAD neće kazniti svoje pripadnike zbog smrtonosnog napada u Kabulu


Avganistanski novinari fotografišu vozilo uništeno u udaru američkog drona, u Kabulu, Avganistan, 29. avgusta 2021.
Avganistanski novinari fotografišu vozilo uništeno u udaru američkog drona, u Kabulu, Avganistan, 29. avgusta 2021.

Američka vojska neće kazniti nijednog pripadnika vojnog osoblja uključenog u napad dronom u Kabulu u Avganistanu, u kojem je ubijeno 10 civila, nakon što je sekretar za odbranu Lojd Ostin prihvatio preporuke dvojice najviših komandanata.

"Sekretar ne odobrava niti poziva na dodatne mere odgovornosti", rekao je sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi novinarima u ponedeljak u Pentagonu odgovarajući na pitanje Glasa Amerike.

Zvaničnici Pentagona su ranije priznali da je napad 29. avgusta bio "tragična greška". Nezavisna istraga koju je vodio generalni inspektor Ratnog vazduhoplovstva rekla je da udarom nisu prekršeni zakoni o ratu i da je rezultat "uticaja potvrde", a ne kriminalnog nemara.

U napadu je poginulo najmanje 10 civila, uključujući sedmoro dece, a izveden je nekoliko dana nakon što je bombaš samoubica ispred Međunarodnog aerodroma Hamid Karzai ubio najmanje 170 Avganistanaca i 13 pripadnika američke vojske.

Američka vojska je prvobitno rekla da je napadom sprečavala još jedan napad Islamske države Horasan na trupe pre nego što je priznala grešku.

Dokazi su kasnije pokazali da je vojska verovala da se u vozilu cisterni nalazio eksplozi, a da se kasnije ispostavilo da je cisterna prevozila vodu za porodicu humanitarnog radnika.

Osnivač i predsednik kompanije Nutrišon end edjukešn internešenel (NEI) sa sedištem u SAD, Stiv Kvon, kritikovao je Pentagon u ponedeljak, nazvavši njegovu odluku "šokantnom".

U vazdušnom napadu poginuli su zaposleni u NEI Zemari Ahmadi i devet članova njegove porodice.

"Kako naša vojska može pogrešno da oduzme živote deset dragocenih Avganistana, a da nikog ne smatra odgovornim na bilo koji način", upitao je Kvon u saopštenju objavljenom u ponedeljak, prenosi CNBC. "Kakvu poruku šalje članovima porodice koji su izgubili svoje najmilije i mojim zaposlenima koji su izgubili voljenog kolegu?"

Pentagon je obećao da će platiti kompenzaciju, kao i da će pomoći u preseljenju u inostranstvo članova porodica i Avganistanaca koji rade za NEI, ali to ostaje zaglavljeno u određivanju ko je kvalifikovan, prema zvaničnicima.

Ranije u ponedeljak Glasu Amerike je potvrđeno da preporuka koja je Ostinu stigla od generala Frenka Mekenzija, šefa američke Centralne komande koji je nadgledao povlačenje, ne uključuje kazne za pripadnike vojske uključene u neuspešan udar jer Mekenzi nije našao razlog za to.

Prema Kirbiju, general Ričard Klark, šef Komande za specijalne operacije, takođe je odbio da preporuči kažnjavanje pripadnika vojske Ostinu.

U protekle dve decenije, američka vojska je nenamerno ubila stotine civila u ratnim zonama u Avganistanu, Iraku, Siriji i Somaliji.

Određeni pojedinci se smatraju odgovornim u retkim prilikama, kao što je slučaj kada je Pentagon disciplinski kažnjavao nekoliko vojnih lica zbog njihove uloge u vazdušnom napadu u oktobru 2015. na bolnicu Lekari bez granica u Kunduzu u Avganistanu, u kom su poginule 42 osobe.

"SAD prave užasne greške, naravno, i moraju da priznaju za to", rekao je za Glas Amerike Tomas Žoselin, viši urednik Long vor žurnala Fondacije za odbranu demokratije, dodajući da su uprkos nerednim američkim dronovima i civilnim žrtvama koje su počinile avganistanske snage, "ubica broj jedan civila tokom tog rata bili talibani".

XS
SM
MD
LG