Linkovi

SAD: Zatvorska i novčana kazna za liderku međunarodnog lanca prevare, uhapšenu u Srbiji


Arhiva - Zgrada Sekretarijata za pravosuđe u Njujorku
Arhiva - Zgrada Sekretarijata za pravosuđe u Njujorku

Američki okružni sudija Džejms Mudi osudio je Meri Ketrin Mar (42, Majami) - koja je uhapšena u Beogradu 1. novembra 2018. godine na osnovu crvene Interpolove poternice koju je izdao Sekeratirjat za pravosuđe SAD, a izručena je Tampi u aprilu 2019. godine - na 14 godina federalnog zatvora zbog zavere radi pranja novca.

Kako je objavljeno na sajtu Sekretarijata za pravosuđe SAD, Sud je takođe naložio oduzimanje imovine od Marove, čije se poreklo može pratiti do prihoda stečenih krivičnim delom, a presuđena je i novčana kazna u iznosu od 1,5 miliona dolara, što predstavlja dobit koju je Mar stekla kao rezultat krivičnog ponašanja za koje se tereti.

Pored toga, Sud je naložio Marovoj da isplati obeštećenje žrtvama u iznosu od preko 14,5 miliona dolara.

Mar je priznala krivicu u junu 2021.

Prema sudskim dokumentima, Mar je bila vođa velikog međunarodnog lanca za prevare i pranje novca koji je delovao izvan Sjedinjenih Država i u inostranstvu, navodi se na sajtu Sekretarijata.

Sklopila je ugovore sa raznim međunarodnim mehanizmima za pranje novca stečenog prevarom, koji su ona i drugi saučesnici stekli od inostranih žrtava, prvenstveno prodajom bezvrednih investicija.

Mar i njeni saradnici, navodi Sekretarijat, služili su se prevarom putem masovnog marketinga u kojoj su tehnike prodaje pod visokim pritiskom koje potiču iz mehanizama korišćenih za prevaru pojedinaca koji su verovali da ulažu značajne količine novca u regulisane finansijske proizvode ili tržišta, posebno u akcije. U stvarnosti, investicije su bile lažne i žrtve nisu dobile ništa. Većina žrtava koje su Mar i njeni saradnici ciljali nalazila se u Australiji, Novom Zelandu, Ujedinjenom Kraljevstvu i zemljama Azije.

Mar i njen saučesnik, Mišel Mark Šato, koji je optužen u istom slučaju, upravljali su mrežom bankovnih računa u Sjedinjenim Državama registrovanih na imena lažnih kompanija u koje su agenti uključeni u prevaru nalagali žrtvama da uplate svoj novac.

U nekim slučajevima, Mar je, koristeći lažne identitete, sama razgovarala sa žrtvama kako bi ih ubedila da pošalju dodatna sredstva na osnovu lažnih predstavljanja i taktike snažnog pritiska.

Sredstva žrtava su zatim "prana" preko više bankovnih računa i slata u inostranstvo, piše Sekretarijat. Mar i Šato su regrutovali različite pojedince da otvore i vode bankovne račune na Floridi i drugim državama.

Mehanizam prevara

Uvid u elektronske komunikacije dobijen tokom istrage otkrio je su da je Mar primila određeni procenat bankovnog transfera svake žrtve koji je poslat na bankovne račune u Sjedinjenim Državama. Kada bi sredstva žrtava bila oprana preko mreže bankovnih računa Marove u Sjedinjenim Državama, ona bi organizovala da se većina sredstava vrati nazad u mehanizme pranja novca i njihove zaposlene u inostranstvu, navodi Sekretarijat.

Ukupno, Mar i njeni saučesnici nezakonito su pribavili približno 14,5 miliona dolara od žrtava kroz različite šeme prevare u mehanizmima između 2015. i 2018. Uključujući sredstva koja su poticala sa drugih računa, uključenih u transakcije pranja novca, pribabljeno je više od 20 miliona dolara.

"Zahvaljujući zajedničkim istražnim naporima između HSI-a (Istražnog odeljenja Sekretarijata za unutrašnju bezbednost) i Kriminalnih istraga IRS (Poreske uprave), ova sofisticirana transnacionalna organizacija za pranje novca je razbijena", rekao je Timoti Vestlav, vršilac dužnosti pomoćnika specijalnog agenta HSI u Tampi, prenosi sajt Sekretarijata.

"Ova kazna treba da stoji kao upozorenje onima koji se bave podlim aktivnostima", rekao je glavni glavni agent Kriminalnih istraga IRS Brian Paine. "Kao što dokazuje ovo partnerstvo sa HSI, nastavićemo da radimo zajedno na privođenju kriminalaca pravdi. Kazna Marovoj je poslednje poglavlje u ovoj složenoj međunarodnoj prevari, koja će, nadamo se, utrti put ka procesu izlečenja za sve one koji su pogođeni ovim gnusnim zločinima".

Ovaj slučaj su istraživali HSI i Kriminalne istrage IRS-a. Tužbu je vodio pomoćnik tužioca Sjedinjenih Država Patrik Skrags. Pomoćnici američkog tužioca Džejms Munč i Suzan Nebeski bavili su se oduzimanjem imovine.

Kancelarija za međunarodne poslove Sekretarijata za pravosuđe radila je sa partnerima iz snaga sprovođenje zakona u Srbiji kako bi obezbedila hapšenje Marove u Srbiji i njeno izručenje Sjedinjenim Državama, navodi se na sajtu američkog Sekretarijata za pravosuđe.

XS
SM
MD
LG