Linkovi

Platini i Blater optuženi za prevaru u Švajcarskoj


Mišel Platini i Sep Blater (Foto: VALERY HACHE, Fabrice COFFRINI / AFP)
Mišel Platini i Sep Blater (Foto: VALERY HACHE, Fabrice COFFRINI / AFP)

Tužioci u Švajcarskoj podigli su optužnicu protiv bivših zvaničnika Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Sepa Blatera i Mišela Platinija za prevaru i druga krivična dela posle šestogodišnje istrage kontroverzne isplate 2 miliona dolara.

Osamdesetpetogodišnjem Blateru i šezdesetšestogodišnjem Platiniju će se za nekoliko meseci suditi u federalnom krivičnom sudu u Belinzoni, a ako budu proglašeni krivim, mogli bi nekoliko godina da završe u zatvoru.

“Ta isplata nanela je štetu imovini FIFA-e i nezakonito obogatila Platinija", saopštili su švajcarski federalni tužioci.

Slučaj je otvoren u septembru 2015. godine i doveo je do Blaterove smene sa funkcije predsednika FIFA, te okončao kampanju tadašnjeg predsednika UEFA Platinija da zameni svog bivšeg mentora.

U fokusu istrage bio je Platinijev pisani zahtev FIFA-i u januaru 2011. godine da mu se isplate zaostale dodatne zarade za obavljanje funkcije savetnika predsednika tokom Blaterovog prvog mandata, od 1998. do 2002. godine.

Blater je taj zahtev odobrio za nekoliko nedelja. Istovremeno se pripremao za kampanju za reizbor, u trci protiv Mohameda bin Hamama iz Katara, u kojoj se Platinijev uticaj među evropskim biračima smatrao jednim od ključnih faktora.

“Prikupljeni dokazi potvrđuju da je isplata Platiniju pravno neutemeljena,” naveli su tužioci.

Blater i Platini su više puta odbacili optužbe, pozivajući se na dugogodišnji verbalni dogovor za isplatu novca.

Blater je, između ostalog, optužen za prevaru, proneveru sredstava FIFA-e i falsifikovanje dokumenta, a Platini za prevaru, proneveru i falsifikovanje.

Za optužbe za prevaru i falsifikovanje mogla bi da bude izrečena zatvorska kazna do pet godina.

“Proces pred federalnim krivičnim sudom posmatram sa optimizmom i nadom da će se sa tim, ova priča privesti kraju i da će činjenice biti jasno predstavljene", naveo je Blater u saopštenju.

Platini, slavni francuski fudbaler, nije bio pod formalnom istragom do prošle godine, a nekoliko meseci kasnije obojica su optužena i za prevaru.

Tužioci su pokrenuli krivični proces protiv Blatera u septembru 2015. godine, uoči policijske racije sedišta FIFA-e u Cirihu, na dan kada su on i Platini prisustvovali sastanku izvršnog odbora federacije.

Američki Sekretarijat za pravosuđe je četiri meseca pre toga objavio rezultate sveobuhvatne istrage korupcije u svetskom fudbalu koja je dovela do hapšenja zvaničnika u luksuznim hotelima u Cirihu.

Posle racija u maju 2015. godine, i nekoliko dana nakon što je peti put izabran za predsednika FIFA-e, Blater je podneo ostavku i sazvao još jedno glasanje o svom nasledniku.

Očekivalo se da to bude Platini, čija je kampanju međutim poremetila policijska akcija u kancelarijama federacije, iako još nije bio osumnjičen.

FIFA je uskoro na nekoliko nedelja suspendovala obojicu, da bi im zatim uvela šestogodišnju zabranu.

Platinijeva zabrana kasnije je smanjena na četiri godine i dozvoljeno mu je da se vrati fudbalskim obavezama u oktobru 2019. godine.

Blater, koji je lošeg zdravlja, suočen je sa još jednim krivičnim procesom - povezanim sa odobrenjem isplate milion dolara Trinidadu i Tobagu 2010. godine. U toj istrazi su osumnjičena još dva bivša zvaničnika FIFA-e.

XS
SM
MD
LG