Linkovi

Ambasada SAD u Srbiji: O imenovanju novog ambasadora odlučuje Bela kuća


Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri
Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri

Ambasada SAD u Srbiji saopštila je, povodom medijskih navoda da aktuelni ambasador u Srbiji Entoni Godfri odlazi ranije sa dužnosti, da imenovanje novog ambasadora dolazi iz Bele kuće i da "Godfri ostaje fokusiran na svoj posao ambasadora SAD u Srbiji".

Glas Amerike uputio je molbu za komentar na ove navode Beloj kući, a iz Saveta za nacionalnu bezbednost stigao je kratak odgovor da "u ovom trenutku nemaju da saopšte nikakve kadrovske odluke".

Ambasada u Beogradu u svom odgovoru objasnila je proceduru za imenovanje novog ambasadora.

"Nominacija novog ambasadora dolazi iz Bele kuće. Ambasador Godfri je na poziciji dve godine i služi po odluci predsednika. Kada Bela kuća bude objavila nominaciju za njegovog naslednika, onda ta nominacija ide u Senat gde se održava pretres, i zavisnosti od njegovog ishoda senatori glasaju o predsednikovom predlogu. Ambasador Godrfi ostaje fokusiran na svoj posao ambasadora SAD u Srbiji", navedeno je u odgovoru američke ambasade u Beogradu u vezi sa pitanjem da li Godfri ranije napušta funkciju.

Mediji u Srbiji već nekoliko dana spekulišu o tome da li će Sjedinjene Države postaviti novog ambasadora u Srbiji.

Prvo je list Danas, pozivajući se na više nezvaničnih diplomatskih izvora, objavio tekst o tome da će sadašnjem ambasadoru Entoniju Godfriju biti skraćen mandat i da će na njegovo mesto doći diplomata blizak Gabrijelu Eskobaru, nedavno imenovanom zameniku pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja Stejt departmenta.

Potom je list Blic objavio je da će za novog ambasadora SAD u Srbiji biti imenovan iskusni američki diplomata i poznavalac prilika u regionu Kristofer Hil.

Pozivajući se na diplomatske izvore Blic piše da je Hil blizak saradnik američkog predsednika Džozefa Bajdena i da njegovo postavljenje predstavlja znak da Amerika želi da uzme aktivnije učešće u procesima na Balkanu.

XS
SM
MD
LG