Linkovi

Hladnoće u SAD: Sijetl otvara skloništa, u Oregonu vanredno stanje


Arhiva - Čišćenje snega na ulici u Mamut lejku, Kalifornija, 9. decembra 2021.
Arhiva - Čišćenje snega na ulici u Mamut lejku, Kalifornija, 9. decembra 2021.

Vremenska prognoza za pacifički severozapad, koja predviđa hladne temperature sa snegom i ledom na nekim mestima, navela je da Sijetl otvara skloništa, dok su guverner Oregona i grad Portland proglasili vanredno stanje.

Gradski čelnici Sijetla rekli su u četvrtak da će grad otvoriti dva večernja skloništa za pogođene teškim vremenskim uslovima počevši od subote do najmanje srede. Skloništa — u izložbenoj sali centra Sijetl i u Kompas hauzin alajansu — biće otvarana u 19 časova svakog dana.

Meteorolog Nacionalne meteorološke službe u Sijetlu Rid Volkot rekao je na konferenciji za novinare sa gradonačelnicom Dženi Darkan u četvrtak niske temperature predstavljaju glavnu brigu u regionu u kome će najviše dnevne temperatore sledeće nedelje jedva stizati do nule, dok bi noću mogle da padnu i niže od jednocifrenih brojeva na termometru.

"Ovo je redak događaj", rekao je Volkot. "Prošle su godine otkako smo mi u meteorološkoj službi u Sijetlu videli ovakve podatke o prognozama".

Snežne padavine su tokom vikenda moguće i u regionima Sijetla i Portlanda, rekli su prognostičari.

"Veoma niske temperature će uticati na ugroženu populaciju kao što su beskućnici, kućni ljubimci i oni koji nemaju adekvatan pristup grejanju". saopštila je u četvrtak Nacionalna meteorološka služba.

Durkan je pozvao ljude da ostanu kod kuće ako je moguće, da proveravaju komšije i kućne ljubimce i da pomognu da trotoari budu čisti od snega i leda.

Guvernerka Oregona Kejt Braun je u četvrtak uveče proglasila je vanredno stanje koje će ostati na snazi do 3. januara, rekavši da bi očekivani sneg i trajne temperature ispod nule mogle da dovedu do kritičnih kvarova u transportu i poremećaja u snabdevanju električnom energijom, kao i u komunikacionim strukturama.

Njenom odlukom ovlašćuje se Kancelarija za upravljanje vanrednim situacijama Oregona da aktivira državne resurse i koristi osoblje, opremu i objekte iz drugih državnih agencija za reagovanje na vanredne vremenske prilike.

Ranije u četvrtak, gradonačelnik Portlanda Ted Viler i predsednica okruga Maltnoma Debora Kafuri takođe su proglasili vanredno stanje koje će se nastaviti tokom očekivanih višednevnih hladnoća, javila je KOIN-TV.

"Ovo će nam dati maksimalnu mogućnost da planiramo, ugovaramo i tražimo dodatne resurse za ono što bi moglo biti veoma dugo hladno do nove godine", rekao je Kafuri na konferenciji za novinare u četvrtak.

Pet skloništa za pogođene teškim vremenskim uslovima takođe će se otvoriti u Portlandu i okolini okruga Multnomah od subote, rekli su zvaničnici.

"Naša država je iskusila brojne vanredne situacije vezane za klimu ove godine, a s obzirom na to da dolazi još jedna, pozivam sve Oregonce da sada naprave plan sa svojom porodicom i budu spremni", rekao je Braun u saopštenju za javnost.

XS
SM
MD
LG