Linkovi

Krčenje amazonskih šuma najgore u poslednjih 15 godina


Arhiva - Put BR-163 između Nacionalnog parka Tapahos i useva soje u Belteri, država Para, Brazil
Arhiva - Put BR-163 između Nacionalnog parka Tapahos i useva soje u Belteri, država Para, Brazil

Deforestirano područje u brazilskom Amazonu dostiglo je 15-godišnji maksimum nakon skoka od 22 odsto u odnosu na prethodnu godinu, prema zvaničnim podacima objavljenim u četvrtak.

Sistem za praćenje Prodes Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja pokazao je da je brazilski Amazon izgubio 13.235 kvadratnih kilometara prašume u 12-mesečnom referentnom periodu od avgusta 2020. do jula 2021. To je najviše od 2006. godine.

Najveći 15-godišnji maksimum je u znaku nedavnih pokušaja brazilske vlade da ojača svoj kredibilitet u oblasti životne sredine, pošto je napravila uvertiru administraciji američkog predsednika Džoa Bajdena i pomerila svoju posvećenost okončanju nelegalnog krčenja šuma na klimatskom samitu Ujedinjenih nacija u Glazgovu, Škotska, ranije ovog meseca.

Pre nego što je počeo mandat predsednika Žara Bolsonara u januaru 2019., brazilski Amazon nije zabeležio nijednu godinu sa više od 10.000 kvadratnih kilometara krčenja šuma u više od decenije. Između 2009. i 2018. prosek je bio 6.500 kvadratnih kilometara. Od tada, godišnji prosek je skočio na 11.405 kvadratnih kilometara, a ukupna prokrčena površina u tri godine veća je od američke države Merilend.

"To je sramota. To je zločin", rekao je za Asošijeted pres Marsio Astrini, izvršni sekretar Klimatske opservatorije, mreže ekoloških neprofitnih grupa. "Vidimo kako amazonsku prašumu uništava vlada koja je uništavanje životne sredine učinila svojom javnom politikom".

Bolsonaro je preuzeo dužnost uz obećanja da će razviti Amazon, odbacujući globalno negodovanje zbog uništenja tamošnje prirode. Njegova administracija je omalovažavala ekološke organe i podržala zakonodavne mere za popuštanje zaštite zemljišta, ohrabrujući otimače zemlje. Ove nedelje, na konferenciji u Ujedinjenim Arapskim Emiratima za privlačenje investicija, on je rekao okupljenima da su napadi na Brazil zbog krčenja šuma nepravedni i da je veći deo Amazonije i dalje netaknut.

Brazilsko ministarstvo životne sredine nije odmah odgovorilo na mejl AP-a sa zahtevom za komentarisanje podataka Prodesa koji pokazuju veće krčenje šuma.

Država Para odgovorna je za 40 odsto krčenja šuma od avgusta 2020. do jula 2021. godine, prema podacima, najviše od bilo koje od devet država u regionu Amazona. Ali porast tamošnjeg krčenja iz godine u godinu bio je neznatan u poređenju sa državama Mato Groso i Amazonas, koje su zajedno činile 34 odsto uništenja šuma u regionu. Dve države su pretrpele 27 odsto i 55 odsto više krčenja šuma, respektivno.

A rani podaci za referentni period 2021-22 signaliziraju dalje pogoršanje. Sistem svemirske agencije za mesečno praćenje, Deter, otkrio je veće krčenje šuma iz godine u godinu tokom septembra i oktobra. Deter je manje pouzdan od Prodesa, ali se široko smatra vodećim indikatorom.

"Ovo je pravi Brazil koji Bolsonarova vlada pokušava da sakrije fantastičnim govorima i akcijama zelenog pranja u inostranstvu", rekao je Maurisio Vojvodić, izvršni direktor međunarodne ekološke grupe Svetski fond za divlje životinje za Brazil, u izjavi nakon objavljivanja podataka Prodesa. "Realnost pokazuje da je Bolsonarova vlada ubrzala put uništenja Amazona".

XS
SM
MD
LG