Linkovi

Fejsbuk i Instagram će objaviti više podataka o tome kako oglasi ciljaju korisnike


Ilustracija - Smartfon sa logoom Fejsbuka.
Ilustracija - Smartfon sa logoom Fejsbuka.

Majka firma Fejsbuka, Meta, saopštila je da će početi javno da daje više detalja o tome kako oglašivači ciljaju ljude političkim oglasima, samo nekoliko meseci pre američkih izbora u Sjedinjenim Državama na sredini predsedničkog mandata.

Najava je usledila nakon višegodišnjih kritika da platforme društvenih mreža skrivaju previše informacija o tome kako kampanje, posebne interesne grupe i političari, koriste platformu da ciljaju male krugove ljudi polarizirajućim porukama, porukama koje izazivaju podele ili obmanjuju.

Meta, koja takođe poseduje i Instagram, saopštila je da će u julu početi da objavljuje detalje o demografiji i interesima publike koja je ciljana oglasima koji se prikazuju na dve njene primarne društvene mreže. Kompanija će takođe podeliti koliko su oglašivači potrošili u nastojanju da ciljaju ljude u određenim državama.

"Omogućavajući kriterijume ciljanja oglašivača za analizu i izveštavanje o oglasima koji se prikazuju o društvenim pitanjima, izborima i politici, nadamo se da ćemo pomoći ljudima da bolje razumeju prakse koje se koriste da bi se došlo do potencijalnih glasača preko naših tehnologija", napisao je Džef King u izjavi objavljenoj na sajtu Mete.

Novi detalji bi mogli da bace više svetla na to kako političari šire obmanjujuće ili kontroverzne političke poruke u određenim grupama ljudi. Grupe za zastupanje i demokrate, na primer, godinama tvrde da obmanjujući politički oglasi preplavljuju Fejsbuk zidove stanvnika koje govori španski.

Informacije će biti prikazane u biblioteci oglasa na Fejsbuku, javnoj bazi podataka koja već pokazuje koliko kompanije, političari ili kampanje troše na svaki oglas koji pokreću na Fejsbuku, Instagramu ili Vocapu. Trenutno, svako može da vidi koliko je stranica potrošila na prikazivanje oglasa i analizu uzrasta, pola i država ili zemalja u kojima se oglas prikazuje.

Informacije će biti dostupne u 242 zemlje kada se objavi društveni, politički ili predizborni oglas, navodi Meta u saopštenju.

Meta je prikupila 86 milijardi dolara prihoda tokom 2020, poslednje velike izborne godine u SAD, delimično zahvaljujući svom granularnom sistemu ciljanja oglasa. Fejsbukov oglasni sistem je toliko prilagodljiv da oglašivači mogu ciljati jednog korisnika od višemilijardi na platformi, ako to žele.

Meta je u svom saopštenju u ponedeljak rekla da će istraživačima pružiti nove detalje koji pokazuju kategorije interesovanja koje su oglašivači izabrali kada su pokušali da ciljaju ljude na platformi.

XS
SM
MD
LG