Linkovi

"Nema više šanse da ima preživelih" u ostacima srušene zgrade na Floridi


Ostaci srušene zgrade u Surfsajdu, Florida, 6. jula 2021.
Ostaci srušene zgrade u Surfsajdu, Florida, 6. jula 2021.

Spasioci koji rade na mestu urušavanja 12-ospratnice u američkoj saveznoj državi Florida prebacile su fokus svojih aktivnosti sa pronalaženja mogućih preživelih na operaciju pronalaženja tela žrtava, nakon što su utvrdile da nema više šanse da bi neko u ruševinama i dalje mogao da bude živ.

Do promene je došlo u četvrtak, dve nedelje nakon što se zgrada u Surfsajdu delimično urušila oko 01:15 sati 24. juna.

Pomoćnik šefa vatrogasca Majami Dejda, Raid Džadalah, rekao je na brifingu u sredu uveče da je način na koji je zgrada pala, a podovi se slagali jedan na drugi, ostavio vrlo malo prostora u kojima bi neko mogao da preživi.

Rekao je da je poslednja poznata uzbunazbog znakova života stigla u prvim satima nakon rušenja zgrade i da od tada psi tragači, sonari i kamere nisu registrovali nikakve znakove.

"Četrnaest dana pretrage po šupljinama, to je ono što smo radili", rekao je Džadalah. "U početku smo tražili žrtve koje su bile zarobljene, a onda smo se na neki način prebacili na 'Bože, daj nam dovoljno veliku šupljinu da pronađemo žrtvu.' A prosto nismo mogli".

Gradonačelnica Majami Dejda, Danijela Levin Kava, rekla je da je u sredu pronađeno još osam tela, što je povećalo broj poginulih na 54. Od toga su identifikovane 33 osobe. Još uvek nije pronađeno 86 ljudi.

Levin Kava je rekla da će fokus sada biti na pomaganju porodicama koje čekaju vesti o svojim najmilijima da čekanje okončaju i da će se uložiti svi napori da se identifikuju sve žrtve. Rekla je da je prenošenje vesti o kraju faze potrage i spasavanja sa porodicama u sredu uveče bilo "poražavajuće".

Oni koji su se nalazili na ovom mestu okupili su se u sredu uveče da trenutkom tišine proprate ono što je Levin nazvala "zvaničnim trenutkom tranzicije".

XS
SM
MD
LG