Linkovi

Spasioci ulažu napore u potrazi za preživelima u Surfsajdu


Spasioci u potraži za preživelima u Surfsajdu na Floridi (Foto: Reuters/Florida Task Force 3)
Spasioci u potraži za preživelima u Surfsajdu na Floridi (Foto: Reuters/Florida Task Force 3)

Poslednjih šest dana spasioci ulažu napore u potrazi za preživelima nakon urušavanja dela stambene zgrade u Surfsajdu kod Majamija, a nade da će još neko biti pronađen su sve manje.

Broj žrtava u srušenoj zgradi porastao je na 11 nakon što je tokom noći iz ruševina izvučeno još jedno tijelo. Lokalne vlasti su saopštile da se 151 osoba i dalje vodi kao nestala i da spasilačka operacija biti nastavljena.

Predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden i prva dama Džil Bajden otputovaće u četvrtak u grad Surfsajd na Floridi gde se protekle sedmice srušio deo stambene zgrade, saopštila je Bela kuća.

Prethodno je američki predsednik novinarima u Beloj kući rekao da će što je moguće pre otputovati na Floridu.

"Nastavićemo da radimo neumorno dok ne iscrpimo sve moguće opcije u potrazi", poručila je načelnica okruga Majami Dejd, Danijela Levin Kava.

Spasioci pretražuju ruševine zgrade u gradu Surfsajd, uprkos lošem vremenu i manjim požarima. Na terenu su smjenjuje šest do osam timova koji čak kopaju rovove u potrazi za znakovima života.

“Radimo 24 sata dnevno. Nonstop. Ništa nam drugo nije važno. Jedini cilj je da bezbjedno izvučemo članove porodica iz ruševina. Nećemo stati, ni danas, ni sjutra, ni narednih dana. Nastavićemo dok god ne budu izvučeni svi”, rekao je gradonačelnik Surfsajda Čarls Barket.

Porodice i prijatelji željno iščekuju vijesti o voljenima.

“Da li je u bolnici? Da li je u ruševinama? Želimo da znamo", poručila je Valeri Manaširova, čiji se brat i snaha vode kao nestali.

Ispred ruševina napravljen je memorijal,a na ogradi su imena I fotografije nestalih. Među njima je I baka Mikela Norijege.

“Potraga traje danima, tako da iskreno ne znamo šta da očekujemo. Međutim, I dalje smo puni nade, vjere, vjerujemo da još ništa nije gotovo”.

Porodicama nestalih u nedelju je bilo dozvoljeno da se približe ruševinama dok je trajala potraga.

U međuvremenu, uzrok rušenja zgrade i dalje nije poznat. Grad Surfsajd objavio je dokumenta iz 2018. godine u kojima se procjenjuje da će biti potrebno više od 9 mliona dolara za rešavanje problema iznesenih u izvještaju iz iste godine.

Spasioci pretražuju ruševine zgrade u Surfsajdu na Floridi (Foto: AP/Lynne Sladky)
Spasioci pretražuju ruševine zgrade u Surfsajdu na Floridi (Foto: AP/Lynne Sladky)

U tom izvještaju, inženjeri su utvrdili značajna strukturalna oštećenja oko bazena u zgradi i propadanje cementa u podzemnoj garaži. Američki mediji prenose da je mjesec nakon objavljivanja izvještaja, gradski zvaničnik uvjeravao stanare da je zgrada "u veoma dobrom stanju".

Raste zabrinutost i u pogledu obližnje zgrade, dok gradonačelnik poziva njene stanovnike da se evakuišu.

“Ne znam da li bih ja želo da ostanem u toj zgradi dok ne budem sigurnam da su obavili njenu kompletnu inspekciju”, naglasio je Barket.

XS
SM
MD
LG