Linkovi

Desetine nestalih posle rušenja stambene zgrade na Floridi


Srušen deo višespratnice
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Srušen deo višespratnice

Najmanje jedna osoba je poginula nakon što se srušio deo stambene zgrade blizu Majami biča na Floridi, a zvaničnici navode da se gotovo 100 osoba vodi kao nestalo.

Zvaničnici vatrogasne službe saopštili su da je 35 osoba spaseno iz višespratnice u gradu Surfsajd, među kojima i dvoje koji su izvučeni iz ruševina, dok spasilačke ekipe tragaju za preživelima.

Na snimku lokalne stanice WPLG vidi se kako spasilački tim izvlači jednog dečaka iz ruševina, a vatrogasci spasavaju stanovnike koji su bili na terasama.

Komesar okruga Majami-Dejd Sali Hejman rekla je za kablovsku mrežu CNN da zvaničnici nisu uspeli da uspostave kontakt sa 51 osobom koje "navodno" žive u zgradi, koja je bila dom porodicama i onima koji su na Floridu dolazili tokom zime.

Direktor policije Majami-Deja Fredi Ramirez kasnije je rekao novinarima da se 99 osoba vodi kao nestalo, a da je utvrđeno gde se nalaze još 53 osobe.

"Vatrogasne i spasilačke službe su na terenu, sa psima. Mesto incidenta je veoma opasno, nestabilno. Tragaju za preživelima i neće odustati. Radiće tokom noći", rekao je Ramirez.

Takođe je istakao da će se broj žrtava i nestalih verovatno menjati.

Srušena zgrada u Surfsajdu
Srušena zgrada u Surfsajdu

"Ovo je tragična situacije za porodice i zajednicu", rekao je Ramirez.

Gradonačelnik Surfsajda Čarls Barket upozorio je da će broj žrtava verovatno rasti, mada se još ne zna koliko je stanara bilo u delu zgrade koji se srušio.

“Zgrada je bukvalno sravnjena sa zemljom. To je tragično, zato što možda nećemo biti uspešni u pronalaženju preživelih", rekao je Barket.​

Lokalni zvaničnici saopštili su da je pogođena polovina od oko 130 stanova u zgradi koja je sagrađena 1981. godine

"Svi smo se rano jutros probudili uz tragične scene. Još se nadamo da ćemo identifikovati dodatne preživele", rekao je guverner Florida Ron Desantis koji je obišao mesto gde se srušio deo zgrade.

Na krovu zgrade u toku su bili građevinski radovi, ali je Burket rekao da ne vidi kako bi to moglo da izazove rušenje višespratnice. Vlasti još nisu saopštile šta bi mogao da bude uzrok.

Beri Koen i njegova supruga su spaseni iz zgrade.

"Prvo je zvučalo kao udar groma. Zatim se to nastavilo najmanje 15 do 30 sekundi", opisao je Koen, bivši zamenik gradonačelnika Surfsajda.

Policija okruga Majami-Dejd preuzela je istragu urušavanja višespratnice, a više od 80 vatrogasnih i spasilačkih jedinica je na terenu.

Na video snimku očevidaca, koji je objavila agencija Rojters, vidi se kako se građani okupljaju preko puta ruševina urušene zgrade.

"Ova cela zgrada je potpuno nestala", čuje se glas jedne osobe.

XS
SM
MD
LG