Linkovi

Mineri pripremaju rušenje preostalog dela urušene zgrade na Floridi


Spasioci tragaju za preživelima u ruševinama dela stambene zgrade u Surfsajdu, Maami, Florida, 2. juna 2021. (Foto: Vatrogasci Majami Dejda)
Spasioci tragaju za preživelima u ruševinama dela stambene zgrade u Surfsajdu, Maami, Florida, 2. juna 2021. (Foto: Vatrogasci Majami Dejda)

Mineri se pripremaju da sruše ostatak delimično srušene zgrade kraj okeana na jugu Floride, pribojavajući se da je nestabilan se da je nestabilan i da bi mogao sam da se sruči pred jakim vetrovima usled napredovanja tropske oluje.

Guverner Floride Ron DeSantis rekao je da se zgrada "tresla" kada su zvaničnici u subotu obustavili rad u potrazi za još nekim preživelim u iznenadnom rušenju velčikog dela dvanaestospratnice tokom noći 24. juna.

Broj poginulih iznosi 24, a 121 osoba se još uvek vodi kao nestala. Niko nije pronađen živ od najranijih sati potrage.

Radnici koji pripremaju rušenje buše rupe u betonu preostalog dela zgrade u Surfsajdu na Floridi, severno od Majamija, kako bi postavili eksploziv koji će je srušiti.

Tačno vreme planiranog rušenja nije objavljeno, ali je verovatno da će to biti uskoro, jer tropska oluja Elsa prolazi vodama oko Kariba i predviđa se da će do Floride stići do utorka ujutro.

Stanovnici preostalog dela srušene zgrade odavno su se evakuisali i zvaničnici im ne dozvoljavaju da se vrate po bilo koju stvar, ocenjujući da je to previše opasno.

Pomoćnik šefa vatrogasne službe Majami Dejda, Rejd Džadala poručio je rođacima nestalih da je potraga u ruševinama srušenog dela zgrade morala biti obustavljena kao bezbednosna mera jer bi bušenje radi postavljanja eksploziva moglo samo da prouzrokuje pad preostalog dela zgrade.

"Samo će se srušiti bez upozorenja", rekao je.

DeSantis je rekao: "Ovde u Surfsajdu imamo zgradu koja se klati. Strukturno je nepouzdana".

"I premda centar oluje verovatno neće preći ovim pravcem, mogli biste osetiti udare na ovom području", rekao je guverner.

Preostali deo zgrade mogao bi biti srušen u ponedeljak, a potraga za još preživelih biće nastavljena kada to bude smatrano bezbednim.

Informacije Asošijeted presa korišćene su u pisanju ovog izveštaja.
XS
SM
MD
LG