Linkovi

Povećava se broj mrtvih u srušenoj zgradi kod Majamija


Spasioci u potrazi za žrtvama i preživelima u Surfsajdu (Foto: Reuters/Marco Bello)
Spasioci u potrazi za žrtvama i preživelima u Surfsajdu (Foto: Reuters/Marco Bello)

Spasilački timovi pronašli su tela još deset stradalih u rušenju stambene zgrade u Surfsajdu kod Majamija, pa je ukupan broj poginulih sada 46, dok se kao nestalo vodi 99 osoba.

Danijela Levin Kava, gradonačelnica Majami-Dejda, govorila je posećenosti spasilaca potrazi za žrtvama i preživelima.

"Misiji smo posvećeni iz ličnih razloga. Ovo je naša zajednica, naš kraj i radi se o našim porodicama. Spasioci pretražuju ruševine ponašajući se kao da se radi o njihovim najbližima", rekla je tokom obraćanja medijima.

Deo stambene zgrade Šemplejn tauer srušio se 24. juna, a ostatak ruševina je uništen eksplozivom u nedelju kako bi spasioci mogli da nastave da traže nestale.

Iako se potraga nastavlja, niko nije izvučen živ iz ruševina, osim u prvih nekoliko sati posle obrušavanja zgrade.

"Znamo da je sve teže da se nadamo čudu kako vreme prolazi", kazala je Megi Kastro iz vatrogasne službe, koja je u svakodnevnom kontaktu sa porodicama nestalih.

Gradonačelnik Surfsajda Čarls Barket kazao je da će se potraga za nestalima nastaviti sve dok "svi ne budu izvučeni iz ruševina".

Dok se potraga za nestalima nastavlja, tropska oluja Elsa, koja je ojačala u uragan prve kategorije, bliži se Floridi.

Prognostičari kažu da će oko oluje verovatno zaobići Surfsajd, ali su nadležni zbog toga morali da unište preostali deo zgrade, jer postoji bojazan da bi se svakako srušila.

Sa mesta gde se srušila zgrada uklonjene su 124 tone građevinskog otpada, a nešto od pronađenih predmeta će se koristiti i u istragama koje slede.

Uzrok rušenja zgrade još nije zvanično saopšten, ali je fokus na izveštaju inženjera iz 2018. kojim je utvrđeno da su postojala oštećenja na zgradi.

XS
SM
MD
LG