Linkovi

Privremeno obustavljena potraga za nestalima na Floridi, Bajden se sastao sa porodicama i spasiocima


Spasioci tragaju za 145 nestalih u ruševinama zgrade u Surfsajtu
Spasioci tragaju za 145 nestalih u ruševinama zgrade u Surfsajtu

Predsednik SAD Džo Bajden i prva dama Džil posetili su Floridu u četvrtak gde su se sastali sa porodicama poginulih i nestalih nakon rušenja zgrade u gradu Surfsajd blizu Majamija, dok su vlasti privremeno obustavile spasilačku operaciju zbog strahovanja u pogledu stabilnosti dela građevinske strukture koji nije srušen.

Broj žrtava je porastao na 18, a traži se još 145 nestalih.

Bajden je u Majamiju prisustvovao brifingu sa lokalnim zvaničnicima, među kojima je bio i republikanski guverner Ron Desantis. Predsednik je poručio da će im obezbediti "što god je potrebno" i dodao da očekuje da će federalna vlada pokriti sve troškove okruga i države.

"Ne idemo nigde. Ovo je pitanje života i smrti", naglasio je predsednik.

Posle brifinga se sastao sa vatrogascima i pripadnicima drugih službi koje tragaju za žrtvama.

"Želim da vam kažem: hvala vam, hvala vam, hvala vam", rekao je Bajden koji je takođe aludirao na ljude koji su spasili njegova dva sina posle nesreće u kojoj su poginuli njegova prva supruga i ćerka 1972. godine.

Predsednik se kasnije, iza zatvorenih vrata, sastao sa porodicama žrtava u hotelu nedaleko od srušene zgrade, saopštili su zvaničnici Bele kuće. Sa Bajdenom su bili i Desantis i drugi zvaničnici.

Predsednik SAD Džo Bajden razgovara sa spasiocima na Floridi
Predsednik SAD Džo Bajden razgovara sa spasiocima na Floridi

Potraga za žrtvama obustavljena je nešto posle 2 ujutro po lokalnom vremenu, zbog pomeranja u ruševinama koje je zabrinulo nadležne.

"Spasilačka operacija će se nastaviti čim bude bezbedno", saopštila je načelnica okruga Majami-Dejd Danijela Levin Kava.

Kako vreme odmiče, nade za pronalaženje preživelih su sve manje. Izuzimajući prvih nekoliko sati posle urušavanja zgrade, niko nije iz ruševina izvučen živ.

Među 18 mrtvih je i dvoje dece starosti 4 i 10 godina.

Otprilike polovina dvanaestospratnice sa 136 stambenih jedinica srušila se prošlog četvrtka i od tada su spasioci tragaju kroz ruševine koristeći dizalice, infracrvene skenere i pse.

Direktor Odeljenja za vanredne situacije u Majami Dajdu Čarls Sirel rekao je da je više od 50 agencija radilo na mestu rušenja, uključujući više od 900 zaposlenih.

Uzrok katastrofe još nije poznat, ali mediji prenose da je zgrada pretrpela strukturalna oštećenja.

XS
SM
MD
LG