Linkovi

SAD optužile trojicu Rusa i četvoro Amerikanca za kampanju štetnog uticaja


Arhiva - Zgrada Robert F. Kenedi Sekretarijata za za pravosuđe u Vašingtonu, 23. januara 2023.
Arhiva - Zgrada Robert F. Kenedi Sekretarijata za za pravosuđe u Vašingtonu, 23. januara 2023.

Američki Sekretarijat za pravosuđe u utorak je podigao optužnicu protiv trojice ruskih bezbednosnih agenata i četvoro Amerikanca za sprovođenje "višegodišnje kampanje zlonamernog uticaja stranih zemalja u Sjedinjenim Državama" u ime ruske vlade.

Federalna velika porota u južnom gradu Tampa na Floridi navela je da su agenti ruske Federalne službe bezbednosti regrutovali, finansirali i usmeravali američke političke grupe da deluju kao neregistrovani agenti Moskve kako bi "sejali razdor i širili prorusku propagandu". U optužnici, koja je zamenila raniju, navodi se da su ruski obaveštajci tajno finansirali i nadgledali političke kampanje za lokalnu kancelariju u SAD.

"Ruska spoljna obaveštajna služba je navodno upotrebila kao oružje naša prava iz Prvog amandmana - slobode koje Rusija uskraćuje sopstvenim građanima - da podeli Amerikance i da se meša u izbore u Sjedinjenim Državama", rekao je pomoćnik generalnog tužioca Metju Olsen iz Odeljenja za nacionalnu bezbednost Sekretarijata za pravosuđe.

U optužnici se navodi da je grupu pod nazivom Antiglobalizacijski pokret Rusije osnovao stanovnik Moskve Aleksandar Viktorovič Jonov, jedan od trojice optuženih Rusa, koji je finansirala ruska vlada. SAD navode da je ruska grupa sprovela kampanju zlonamernog uticaja pod nadzorom još dvojice optuženih u ovom slučaju, agenata Federalne službe bezbednosti Alekseja Borisoviča Suhodolova i Jegora Sergejeviča Popova.

SAD su optužile trojicu Rusa da su 2019. godine rukovodili kampanjom neimenovanog kandidata za lokalnu kancelariju u Sant Pitersburgu na Floridi i nazvali političkog aspiranta kao "kandidata kojeg nadgledamo", ali su nameravali da se njegov rad proširi do predsedničkih izbora u SAD 2020.

Jonov je navodno regrutovao članove političkih grupa u Sjedinjenim Državama, uključujući Afričku narodnu socijalističku partiju i pokret Uhuru na Floridi.

Četvoro optuženih Amerikanaca — Omali Ješitela, Peni Džoan Hes, Džesi Nevel i Augustus C. Romen mlađi - imaju prebivališta u Sent Pitersburgu, a prema Sekretarijatu za pravosuđe, svi su imali veze sa Afričkom narodnom socijalističkom partijom i pokretom Uhuru.

Sekretarijat za pravosuđe je saopštio da je jedan od fokusa navodne operacije uticaja Jonova "bilo da se stvori izgled američke narodne podrške ruskoj aneksiji teritorija u Ukrajini".

XS
SM
MD
LG