Linkovi

Na istočnoj obali SAD izdato upozorenje zbog tropske oluje


Na satelitskoj fotografiji od 21. septembra 2023. vidi se potencijalni tropski ciklon kako se formira jugoistočno od obale Sjedinjenih Država, u Atlantskom okeanu.
Na satelitskoj fotografiji od 21. septembra 2023. vidi se potencijalni tropski ciklon kako se formira jugoistočno od obale Sjedinjenih Država, u Atlantskom okeanu.

Vremenska nepogoda koja se uskovitlala u vodama na istoku SAD je prerasla u tropsku oluju i predviđa se da će stići do obale Severne Karoline u petak ujutro, saopštio je Nacionalni centar za uragane.

Oluja je registrovana kod obala Južne Karoline i Severne Karoline kasno u četvrtak sa najjačim vetrovima do 65 kilometara na sat. Na snazi je nadzor olujnih udara, a visina talasa prema prognozama će biti između 91 centimetar i 1,5 metara za delove Severne Karoline, izvestio je centar.

Od četvrtka uveče, oluja se nalazila oko 570 kilometara jugoistočno od Čarlstona u Južnoj Karolini i oko 635 kilometara južno od Kejp Haterasa u Severnoj Karolini i kretala se na sever brzinom od šest km na sat, saopštio je centar.

Iako je sistem dostigao jačinu tropske oluje, tek bi trebalo da dobije ime, a centar ga je u četvrtak uveče i dalje nazivao Potencijalnim tropskim ciklonom 16. Centar za uragane definiše potencijalni tropski ciklon kao poremećaj koji predstavlja pretnju od nastanka tropske oluje ili uragana u roku od 48 sati.

Meteorološkinja Marija Tores, službenica za odnose sa javnošću u centru sa sedištem u Majamiju, rekla je da ljudi duž atlantske obale moraju da prate napredovanje ouje, prikupljaju zalihe i vrše pripreme za njen dolazak.

"Ovo će doneti neke vetrove tropske oluje i olujne talase zajedno sa jakim vetrovima na istočnu obalu tokom vikenda, uglavnom od jugoistočnih do srednjoatlantskih država", rekla je ona za Asošijeted pres.

Upozorenje o tropskoj oluji na snazi je od Kejp Fira u Severnoj Karolini do ostrva Fenvik u Delaveru. Takođe uključuje zaliv Česapike južno od Nord Biča, Tajdal Potomak južno od Kob Ajlanda i Albemarle i Pamlilo Soundsa. Upozorenja o olujnim udarima na snazi su za oblasti širom regiona, saopštio je centar za uragane.

Zvaničnici za vanredne situacije u Virdžiniji upozorili su na jaku kišu, jak vetar i poplave u narednih nekoliko dana.

Uprava za hitne slučajeve Severne Karoline upozorila je da će veliki talasi od udaljenog uragana Najdžel takođe stići do obale države u četvrtak, povećavajući rizik od nastanka povratnih struja od talasa ("ripova"). Kombinacija ovog narastanja vode okeana i sistema niskog pritiska mogla bi značiti dodatno okeansko ispiranje i eroziju plaža, kao i priobalne poplave.

Centar za uragane saopštio je da se očekuju poplavni talasi između 0,6 i 1,2 metra.

Upozorenje zbog mogućnosti nastanka poplavnih talasa na snazi je od Djuka, Severna Karolina, do Činkotiga u Virdžiniji.

U međuvremenu, uragan Najdžel je krenuo ka hladnijim vodama severnog Atlantika kao oluja 1. kategorije. Centar za uragane saopštio je da se očekuje da će Najdžel postati "ekstratropski" i da je centar oluje oko 1.125 kilometara severozapadno od Azora.

Maksimalni održavajući vetrovi Najdžela prijavljeni u poslednjem ažuriranju centra kasno u četvrtak bili su 120 km/h. Nije bilo nikakvih obalnih straža ili upozorenja povezanih sa Najdželom.

XS
SM
MD
LG