Linkovi

Uragan Idalija pogodio Floridu i Džordžiju, stotine hiljada bez struje


Stanovnica Floride Džuel Baget sedi na prevrnutoj kadi u sred ruševina kuće koju je izgradio njen deda i u kojoj su živele tri generacije njene porodice u mestu Horšu Bič na Floridi, 30. avgusta 2023. (Foto: Rojters/Cheney Orr)
Stanovnica Floride Džuel Baget sedi na prevrnutoj kadi u sred ruševina kuće koju je izgradio njen deda i u kojoj su živele tri generacije njene porodice u mestu Horšu Bič na Floridi, 30. avgusta 2023. (Foto: Rojters/Cheney Orr)

Uragan Idalija u srijedu je pogodio Floridu kao oluja treće kategorije (od 5), vetrom jačine 200 kilometara na sat, i ostavio razorne posljedice širom obale Meksičkog zaliva, gdje su potopljene kuće i vozila, a ulice pretvorene u rijeke.

Oslabljena, ali i dalje moćna, oluja je zatim zahvatila Džordžiju i Južnu Karolinu, i izazvala poplave na putevima, a neki stanovnici morali su da se izmeste u delove sa većom nadmorskom visinom.

Više od 430.000 potrošača na Floridi i u Džordžiji je bez struje, dok je snažan vjetar obarao drveće i dalekovode, a voda prekrila ulice. Uz obalu, neke kuće su bile potopljene do skoro krovova, a neke građevinske strukture su srušene.

"Oboreno je više stabala, putevi su prekriveni krhotinama, ne dolazite. Širom ostrva eksplodiraju plinske boce", objavila je vatrogasna služba u mjestu Sidar Ki, gdje su talasi bili visoki 2 metra, dok je veći dio centra poplavljen.

Na konferenciji za novinare kasno popodne, guverner Floride Ron Desantis saopštio je da nema potvrde da je bilo ko poginuo u uraganu, i da se čini da je većina stanovnika najugroženijih delova države poslušala pozive da se evakuišu. Međutim, ranije tokom dana, saobraćajna patrola Floride saopštila je da je dvoje vozača poginulo u odvojenim saobraćajnim nesrećima koje je izazvala kiša.

Jedan stanovnik Džordžije je poginuo kada je na njega palo drvo dok je pokušavao da raščisti blokirani put, saopštila je lokalna policija.

Šteta osigurane imovine na Floridi procenjuje se na 9, 36 milijardi dolara, saopštila je investiciona banka UBS na osnovu preliminarnih procena.

Tokom nevremena, stogodišnje stablo palo je na rezidenciju guvernera Floride, ali nije bilo povrijeđenih.

Pripadnici Nacionalne garde, spasilačke ekipe i lokalni zvaničnici učestvuju u operaciji potrage, kontrolišu mostove, raščišćavaju puteve i pokušavaju da utvrde da li je nekome potrebna pomoć u jednom od najruralnijih regiona na Floridi.

Idalija je pogodila Floridu u srijedu ujutro po lokalnom vremenu u regionu Big Bend, blizu mjesta Kiton Bič, kao uragan treće kategorije praćen vjetrovima jačine 205 kilometara na sat.

Benzinska pumpa u gradu Peri na Floridi uništena u uraganu Idalia, 30. avgusta 2023. (Foto: Rojters/Cheney Orr)
Benzinska pumpa u gradu Peri na Floridi uništena u uraganu Idalia, 30. avgusta 2023. (Foto: Rojters/Cheney Orr)

Nekoliko sati kasnije, oslabio je u prvu kategoriju kako je prešao na teritoriju južne Džordžije, sa vjetrom jačine 150 kilometara na sat. Očekuje se da će Idalija imati snagu uragana dok ne zahvati Sjevernu i Južnu Karolinu kao tropska oluja.

U Tampi i Sarasoti su ulice su pretvorene u rijeke, kao i u glavnom gradu Talahasiju gdje je struja nestala i prije udara uragana.
Gradonačelnik Talahasija Džon Dejli pozvao je sve stanovnike da ostanu gdje su, s obzirom na to da je bilo previše opasno da izlaze napolje i da pokušaju da se evakuišu. Stanovnicima priobalnog područja Floride ranije je naloženo da se evakuišu.

"Ne rizikujte život glupim potezima. Ova oluja je snažna. Ako ste u kući, ostanite gdje ste, dok ne prođe", rekao je guverner Floride Ron Desantis.

U nekim mjestima bi poplavni talasi mogli da budu i do 4,9 metara visoki.

"Oni koji su odlučili da ostanu na plažama uprkos obaveznoj evakuaciji, molimo vas ograničite upotrebu toaleta i vode. Zbog poplava, opterećen je gradski vodovodni i kanalizacioni sistem", upozoreno je iz grada Krilvoter.

Predsjednik Džo Bajden rekao je u srijedu da je razgovarao sa Desantisom i da imaju istu želju da pomognu stanovnicima Floride.

"Ovo nema veze sa politikom, nego o tome da se vodi računa o građanima", rekao je Bajden novinarima.

Nacionalna meteorološlka služba u Talahasiju nazvala je Idaliju "događajem bez presedana" s obzirom na to da zaliv do Big Benda nikada nije pogodio veliki uragan.

Vlasti na Floridi, koja se i dalje oporavlja od prošlogodišnjeg uragana Ijan, plaši se katastrofalnih posljedica Idalije.

Na Floridi je mobilisano oko 5.500 pripadnika Nacionalne garde i otvorena su skloništa. U Tarpon Springsu, sjeverozapadno od Tampe, 60 pacijenata evakuisano je iz bolnice zbog opasnosti od poplavnih talasa.

Vanredno stanje zbog Idalije proglašeno je i u Džordžiji i Južnoj Karolini, gdje su mobilisane stotine pripadnika Nacionalne garde.

Na aerodromu u Valdosti, u Džordžiji, zabilježeni su naleti vjetra od 101 kilometar na sat. Južno od Valdoste je zatvoren i jedan od autoputeva.

Jačina uragana mjeri se na skali od 5, na kojoj je peta kategorija najsnažnija. Oluja treće kategorije smatra se velikim uraganom, dok četvrta "izaziva katastrofalnu štetu", prema Nacionalnom centru za uragane.

U Ijanu, uraganu pete kategorije, prošle godine je stradalo gotovo 150 osoba.

Oštećeno je 52.000 građevinskh struktura.

Iz Nacionalne uprave za okeane i atmosferu ranije je saopšteno da će ovogodišnja sezona uragana biti intenzivnija, dijelom zbog ekstremno toplih okeana.

Sezona uragana obično traje do kraja novembra, sa vrhuncem u avgustu i septembru.

XS
SM
MD
LG