Linkovi

Idalija udarila na Floridu kao "ekstremno opasan" uragan


Jake kiše koje je doneo uragan Idalija u Tampi na Floridi, 30. avgut 2023.
Jake kiše koje je doneo uragan Idalija u Tampi na Floridi, 30. avgut 2023.

Uragan Idalija udario je na Floridu u sredu ujutro po lokalnom vremenu. Opisan je kao "ekstremno opasan", a njegova jačina je u kategoriji 3 (od 5). Milioni ljudi su evakuisani pred nalet uragana.

Idalija je praćena razornim vetrovima, a uzrokovala je bujične kiše za koje se očekuje da izazovu poplave duž dela obale Floride.

"Ne rizikujte svoj život i ne radite ništa nepromišljeno u ovom trenutku. Uragan je veoma moćan", izjavio je guverner Floride Ron Desantis u jutranjih vestima.

Nacioalni centar za uragane je saoptšio da je Idalija udarila na Kiton bič na zapadu Floride. Preko noći, uragan je oslabio sa kategorije 4 na kategoriju 3, ali se i sa tom jačinom smatra opasnim uraganom.

Većina od 21 miliona stanovnika Floride, kao i stanovnici pojedinih delova Džordžije i Južne Karoline, su pod upozorenjem na uragan.

Pripreme za uragan Idalija na Floridi (Foto: Reuters/Marco Bello)
Pripreme za uragan Idalija na Floridi (Foto: Reuters/Marco Bello)

Guverner Floride Ron Desantis ranije je zatražio od stanovnika koji žive u nižim područjima da prate uputstva nadležnih.

"Ako vam je rečeno da se evakuišete, morate to odmah da uradite", rekao je Desantis na konferenciji za novinare. Naredbe za evakuaciju su izdate u 22 okruga, a otvoreno je više od 20 skloništa, rekao je Desantis.

Najveća opasnost prijeti od talasa, podstaknutih snažnim vjetrom, koji bi mogli da poplave niža područja, saopštile su vlasti.

Upozorenja na poplavne talase izdata su od Sarasote na sjeveru, preko Tampe, do ribarskog mjesta Indijan Pas na zapadu.

U nekim mjestima, talasi bi mogli da dostignu visinu od 2,5 do 3,7 metara.

"Vodeći ubica u ovim olujama je voda", rekla je u utorak za CNN direktorka Federalne agencije za vanredne situacije (FEMA) Deana Krisvel.

Više od 40 školskih okruga širom regiona otkazalo je časove, dok međunarodni aerodrom u Tampi od podneva obustavlja operacije. Mobilisano je oko 5.500 pripadnika Nacionalne garde.

Džo Bajden, predsednik Amerike, rekao je da je u stalnom kontaktu sa Desantisom, dodajući da je uverio da će savezna pomoć u slučaju katastrofe ostati na snazi „koliko god bude potrebno, a mi ćemo se postarati da imaju sve im je potrebno."

Idalija će biti četvrti veliki uragan na Floridi proteklih sedam godina, posle Irme 2017. godine, Majkla 2018 i Ijana, koji je dostigao petu kategoriju, prošlog septembra.

XS
SM
MD
LG