Linkovi

Snabdevač strujom priznao krivicu za požar na Havajima, ali optužio i vatrogasce


Izgoreli automobili i drveće u gradu Lahaina
Izgoreli automobili i drveće u gradu Lahaina

Kompanija za snabdevanje strujom na Havajima, Havaian elektrik priznala je da su nedavne fatalne požare izazvali njeni dalekovodi, ali je istovremeno okrivila vatrogasce zato što su rekli da je požar pod kontrolom i napustili lokaciju gde je izbio, da bi ubrzo potom u blizini buknuo novi.

U požarima je poginulo najmanje 115 osoba, a najmanje 338 se vodi kao nestalo.

Havaian elektrik je objavio saopštenje u nedelju kao odgovor na tužbu okruga Maui u kojoj se okrivljuje što nije isključio struju - uprkos izuzetno jakim vetrovima i suvim vremenskim uslovima. Oni to negiraju i kažu da je struja na zapadnom Mauiju bila isključena šest sati pre izbijanja drugog požara.

Ovo je prvi put da se snabdevač strujom oglasio posle požara, a u saopštenju priznaje da su požar 8. avgusta ujutru izazvali dalekovodi koji su pali na jakom vetru.

Ali, Havaian elektrik za veći deo razaranja krivi vatrogasce okruga Maui, jer se vatra ponovo rasplamsala tokom popodneva i zahvatila grad Lahainu, gde je uništeno najmanje 2.000 objekata.

Havaji: Grad Lahaina uništen u požarima
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Ričard Frid, advokat iz Honolulua zastupa okrug Maui, uzvratio je da bi „sve ovo bilo besmisleno“, da dalekovodi Havaian elektrika nisu izazvali početni požar.

„To je najveći problem. Oni mogu da igraju oko ovoga koliko god žele. Ali za to nema drugog objašnjenja".

Majk Morgan, advokat iz Orlanda koji trenutno na Mauiju radi na parnicama u vezi sa požarima za svoju firmu, rekao je da misli da je izjava Havaian elektrika pokušaj da se prebaci odgovornost.

"Preuzimajući odgovornost za izazivanje prvog požara, a zatim upirući prstom u požar koji je izbio svega 70 metara dalje i tvrdeći da nisu oni krivi, već vatrogasci koji je trebalo požar da ugase - nisam baš siguran koliko je to održivo. I prerano je, istrage su još u toku", kaže ovaj advokat.

Nadležni sada ispituju električnu opremu koja je odneta sa mesta gde se pretpostavlja da je izbio požar.

Video snimci i fotografije koje je analizirao AP potvrdili su da su strujni kablovi bili na otvorenom i izloženi svakakvim vremenskim uslovima, uprkos pokušajima pojedinih komunalnih preduzeća u oblastima gde su česti požari i uragani, da se ti kablovi pokriju ili stave pod zemlju.

Dodatni problem je to što je dobar deo od 60.000 stubova, uglavnom drvenih, dotrajao i što nije bio ni blizu da ispuni nacionalni standard donet 2002. godine - da mora da izdrži udar vetra od 168 kilometara na sat.

Dok je uragan Dora prolazio južno od Havaja i donosio jak vetar, stanovnik Lahaine Šejn Treu je 8. avgusta ujutro video da je oborena bandera i da je strujni kabl zapalio travu. U 6 sati i 37 minuta je pozvao vatrogasce.

Šejn Treu, stanovnik Lahaine, pozvao je vatrogasce kada je video da je strujni kabl izazvao požar
Šejn Treu, stanovnik Lahaine, pozvao je vatrogasce kada je video da je strujni kabl izazvao požar

Takvi požari nisu neobični za Lahainu, gde je klima izuzetno suva. Vatrogasci su došli na lice mesta i objavili da je požar 100 odsto pod kontrolom u 9 sati i 55 minuta, da bi potom otišli po drugim pozivima.

Havaian elektrik je saopštio da su njihove ekipe ponovo došle na lice mesta kasnije kako bi popravile šta treba, i da nisu opazile ni vatru ni dim, kao i da je struja bila isključena. Nedugo posle 3 popodne, opazili su mali požar u blizini i pozvali vatrogasce, saopštila je kompanija.

Stanovnici tvrde da je žar od jutarnjeg požara ponovo buknuo, i da se vatra proširila ka centru Lahaine.

Direktorka Havaian elektrika Šili Kimura rekla je da su "izvučene važne pouke iz ove tragedije i da je ostalo da se vidi kako da potrošači budu bezbedni dok klimatske promene širom sveta napreduju".

Kompanija se suočava sa brojnim tužbama zbog požara. Advokat Pol Sarita kaže da je "tragedija epskih razmera mogla biti sprečena".

XS
SM
MD
LG