Linkovi

Poplave i zemljotres u južnoj Kaliforniji posle tropske oluje Hilari


Čovek čeka da izvuku njegov auto iz mulja (Foto: AP/Mark J. Terrill)
Čovek čeka da izvuku njegov auto iz mulja (Foto: AP/Mark J. Terrill)

Oluja Hilari donela je bujične poplave i odrone u južnoj Kaliforniji, nakon rekordnih padavina tokom noći. Na sreću, niko nije stradao. To je prvi put da je to područje pogodila tropska oluja poslednje 84. godine.

Hilari je donela padavine do 12 centimetra priobalnim delovima Kalifornije, a do 25 cm u planinskim, prema podacima Nacionalne meteorološke službe.

Oko 17 milona Amerikanaca živi u područjima u kojima su izdata upozorenja na poplave i snažan vjetar, dok se oluja kreća prema sjeveru, nakon što je izazvala obilne kiše od granice Kalifornije i Meksika, kroz Las Vegas do djelova sjeverozapada, saopšteno je iz Nacionalne meteorološke službe.

Jedna od najteže pogođenih zajednica je Palm Springs, u Kaliforniji, gdje su preplavljene ulice.

"Trenutno su poplavljeni svi putevi. Ne može se izaći niti ući u Palm Springs, i to je slučaj za većinu doline Koačela. Zaglavljeni smo", rekla je gradonačelnica Grejs Garner za CNN.

Poplavljeni putevi u Palm Springsu, u Kaliforniji (Foto: Palm Springs Fire Department/Handout via REUTERS)
Poplavljeni putevi u Palm Springsu, u Kaliforniji (Foto: Palm Springs Fire Department/Handout via REUTERS)

Kiša je u ponedeljak ujutro padala u mnogim djelovima regiona, gdje je već bilo rekordnih padavina. Širom jugozapada, u ponedeljak je otkazano ili odloženo oko 400 letova, prema podacima vebsajta "Flightaware.com".

Uragan Hilari oslabio je u tropsku depresiju, saopštila je Nacionalna meteorološka služba, ali je guverner Kalifornije Gevin Njusom proglasio vanredno stanje u većem dijelu juga te američke države.

Meteorolozi su naveli da bi u planinskim područjima, ali i u pustinji, moglo da padne neuobičajenih 12 do 25 centimetara kiše. Toliko obično padne u pustinjskom regionu tokom cijele godine.

U Los Anđelesu, drugom po veličini američkom gradu po broju stanovnika, u nekim četvrtima su poplavljene ulice i oboreno drveće i dalekovodi.

Gradonačelnica Los Aneđelesa Karen Bas pozvala je prethodno građane da i dalje budu na oprezu.

Poplavljeni putevi u Palmdejlu, u Kaliforniji (Foto: AP/Richard Vogel)
Poplavljeni putevi u Palmdejlu, u Kaliforniji (Foto: AP/Richard Vogel)

"Znamo da bi moglo da bude mnogo gore. Brinem se da će ljudi zanemariti situaciju i izaći kada je potrebno da ostanu kući, da budu bezbjedni", upozorila je Bas na konferenciji za novinare u nedelju.

"Očekuje se da istorijska količina padavina izazove opasne po život do lokalno katastrofalnih bujičnih i urbanih poplava uključujući odrone i klizišta", upozoreno je iz meteorološke službe.

Očekuje se da nevrijeme u ponedeljak brzo prođe iznad Nevade, prije nego što se tokom dana situacija smiri, saopšteno je iz meteorološke službe.

Oluja je prošla kroz meksičko poluostrvo Donja Kalifornija. Jedna osoba je stradala u Meksiku, dok su bujične poplave preplavile puteve.

Zatim je u nedelju popodne pogodila okrug San Dijego, što je bila prva tropska oluja u tom području ikada zabilježena, te zahvatila okrug Los Anđelesa, prvi put od 1939. godine.

Okrug San Bernandino, istočno od Los Anđelesa, naložio je evakuaciju gradova u planinama i dolinama. U naseljenijem okrugu Ventura, sjeverozapadno od Los Anđelesa, Nacionalna meteorološka služba upozorila je na po život opasne poplave od obilnih kiša. U tom području je za dva sata palo 5 centimetara kiše.

Upozorenja na opasne uslove na putevima u San Dijego (Foto: REUTERS/Sandy Huffaker)
Upozorenja na opasne uslove na putevima u San Dijego (Foto: REUTERS/Sandy Huffaker)

Američki predsjednik Džo Bajden naložio je federalnim agencijama da prebace potrebno osoblje i zalihe u pogođeni region. Zvaničnici su naveli da je naročito ranjivo 75.000 beskućnika u okrugu Los Anđeles.

Dva najveća školska okruga u Kaliforniji, Los Anđeles i San Dijego, zatvorili su škole u ponedeljak iz predostrožnosti.

U međuvremenu, zemljotres jačine 5,1 stepen u nedelju popodne je pogodio Južnu Kaliforniju. Epicentar je bio 130 kilometara sjeverozapadno od centra Los Anđelesa, prema podacima američke Geološke službe. Zemljotres je bio praćen manjim naknadnim potresima. Nije bilo izvještaja o većoj šteti ili povredama, prenosi agencija Asošijeted pres,

XS
SM
MD
LG