Linkovi

Akcije spasavanja, obnove kuća i čišćenje puteva, dok oluja Idalija ide ka Atlantiku


Kamioneti i drugi ostaci u kanalu u Horsešu Biču, Florida, nakon prolaska uragana Idalija, 30. avgusta 2023.
Kamioneti i drugi ostaci u kanalu u Horsešu Biču, Florida, nakon prolaska uragana Idalija, 30. avgusta 2023.

Tropska oluja Idalija krenula je ka Atlantiku nakon što je izazvala jake pljuskove i razorne vetrove na Floridi i u Džordžiji i jaku kišu u Severnoj Karolini.

Nacionalni centar za uragane javlja o brojnim poplavama u priobalnim delovima Severne Karoline. U toku su akcije spasavanja i obnove u delovima zemlje koji je uragan prošao u sredu, a za sada je objavljeno da je jedna osoba stradala u Džordžiiji. Muškarac je poginuo nakon što je na njega palo drvo, dok je pokušavao da skloni drugo drvo koje je palo na autoput, kaže šerif okruga Laundes u Džordžiji Ešli Polk za CNN

Zvanično na Floridi još nije potvrđena smrt jedne osobe, prema poslednjim informacijama guvernera Rona Desantisa. Za sada nije jasno, kako prenosi CNN, da li tu ubraja i što je saobraćajna policija u toj saveznoj državi potvrdila da su dve osobe poginule u dvema odvojenim saobraćajnim nesrećama nekoliko sati pre udarca Idalije.

Predviđena putanja za Idaliju mogla bi je odvesti do Bermuda i dalje kao tropsku oluju, očekuje se u nekom trenutku u nedelju. Ostrvo se u sredu suočilo sa kišama usled još jednog uragana, nazvanog Frenklin.

Zbog Idalije je ostalo bez struje skoro 500.000 potrošača na Floridi i u susednoj Džordžiji, dok je oluja poplavila priobalna područja Floride i izazvala najmanje jedan tornado u Južnoj Karolini.

Oluja je stigla do kopna sa vetrovima od oko 200 kilometara na sat i poredi se sa uraganom iz 1896. godine kao najjačim ikada koji je pogodio severni deo Floride.

Olujni udari su podigli talase koji stižu do obale, koji su kod ostrvskog grada Sidar Ki bili gotovo 2,5 metara viši nego što je uobičajeno, ali je uragan stigao na obalu tokom oseke, što je ipak umanjilo još gori talas poplavnih voda.

Vlasti su saopštile da su najmanje dve osobe poginule u saobraćajnim nesrećama na Floridi koje je izazvalo nevreme, dok je Džordžija prijavila jedan smrtni slučaj povezan sa olujom.

U pripremama za spasavanje i popravku, aktivirano je oko 5.500 pripadnika Nacionalne garde, a više od 30.000 komunalnih radnika bilo je u pripravnosti uoči dolaska oluje.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencije Asošijeted pres.

XS
SM
MD
LG