Linkovi

Bajden: Moguć sastanak sa Šijem u novembru


Ariva - Predsednik SAD Džo Bajden rukuje se sa kineskim predsedniko Ši Đinpingom, tokom sastanka na marginama samita G20 na Baliju, Indonezija, 14. novembra 2022.
Ariva - Predsednik SAD Džo Bajden rukuje se sa kineskim predsedniko Ši Đinpingom, tokom sastanka na marginama samita G20 na Baliju, Indonezija, 14. novembra 2022.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je u petak da je moguće da će se narednog meseca sastati sa kineskim predsednikom Ši Đinpingom, ali da još ništa nije utvrđeno.

"Taj sastanak još nije organizovan, ali je moguć", rekao je Bajden novinarima.

Dnevnik Vašington post prethodno je preneo da Bela kuća pravi planove za sastanak Bajdena i Šija u San Francisku narednog meseca, dok dve zemlje nastoje da stabilizuju narušene odnose.

Citirajući nemenovane visoke američke zvaničnike, list je preneo da je mogućnost sastanka"prilično čvrsta".

"Počinjemo proces planiranja", rekao je izvor.

Kineska ambasada u Vašingtonu nije komentarisala novinski izveštaj, ali je portparol ambasade u saopštenju poslatom mejlom naveo da dve zemlje ostaju u komunikaciji i da je potrebno da prošire sadanju u "dobroj veri". Bela kuća nije imala komentar.

Poslednjih meseci bilo je više sastanaka na visokom nivou, kada su američki zvaničnici bili u posetama Kini, poput državnog sekretara Entonija Blinkena u junu, sekretarke finansija Dženet Jelen u julu i sekretarke za trgovinu Đine Rajmondo u avgustu.

Odnosi dve najveće svetske ekonomije su zategnuti poslednjih godina zbog brojnih pitanja uključujući, između ostalog, Tajvan, poreklo pandemije kovida 19, optužbe za špijuniranje, pitanja ljudskih prava i trgovinske tarife.

Američki zvaničnici poput Rajmondo i Jelen nedavno su rekli da Sjedinjene Države ne žele da se "otuđe" od Kine, ali je Peking izrazio zabrinutost zbog američke prodaje oružja i vojnog finansiranja Tajvana.

Najviša kineska bezbednosna agencija nagovestila je prošlog meseca da će svaki sastanak Šija i Bajdena zavisiti od toga da li Sjedinjene Države "pokazuju dovoljno iskrenosti".

Poslednji sastanak Bajdena i Šija bio je na marginama samita G20 u Indoneziji u novembru 2022, što je bio njihov prvi lični sastanak od kako je Bajden postao predsednik. Oni su prethodno imali pet razgovora telefonom i video konferencijom nakon što je Bajden preuzeo dužnost.

San Francisko će biti domaćin samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u novembru, kojem bi mogao prisustvovati Ši. Kineski predsednik nedavno je preskočio samit G20 u Nju Delhiju na kojem je prisustvovao Bajden.

XS
SM
MD
LG