Linkovi

Blinken i Ši se saglasili da stabilizuju sve lošije odnose SAD i Kine


Američki državni sekretar Entoni Blinken rukuje se sa predsednikom Kine Ši Đinpingom u Pekingu (Foto: Leah Millis/Pool via AP)
Američki državni sekretar Entoni Blinken rukuje se sa predsednikom Kine Ši Đinpingom u Pekingu (Foto: Leah Millis/Pool via AP)

Kina i Sjedinjene Države u ponedeljak su se saglasile da pokušaju da stabilizuju odnose dvije zemlje da bi se izbegao konflikt, ali nisu objavili neki značajniji napredak u razgovorima tokom posete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Pekingu.

Kineski predsednik Ši Điping pozdravio je "napredak" nakon što se rukovao sa Blinkenom na sastanku u Pekingu, u sali obično rezervisanoj za susrete sa šefovima država. Blinken je tvitovao nakon susreta da je imao "iskren, sadržajan i konstruktivan razgovor sa Šijem.

Najviši američki diplomata i Ši naglasili su važnost stabilnijih odnosa, s obzirom na to da bi bilo kakav konflikt između dve najveće svetske ekonomije izazvao globalne poremećaje. Međutim, Kina je odbila zahtev Vašingtona da se obnove vojni kanali komunikacije, navodeći američke sankcije kao prepreku tome.

Dve strane takođe ne odustaju od svojih pozicija po nizu pitanja - od Tajvana do trgovine - uključujući američke poteze prema kineskoj industriji čipova, ljudska prava i ruski rat u Ukrajini. Još nije poznato kako bi dve zemlje mogle da prevaziđu razlike, ali su se saglasile da nastave diplomatski angažman sa više poseta narednih nedelja i meseci.

Blinken, prvi državni sekretar koji se sastao sa kineskim liderom od 2018. godine, novinarima je rekao da je pokrenuo sporna pitanja kao što je Tajvan, demokratsko ostrvo koje Kina smatra svojom teritorijom.

Dodao je da dve strane nisu postigle napredak kada je reč o uspostavljanju redovne vojne komunikacije, ali da se očekuje da više američkih zvaničnika poseti Kinu narednih nedelja.

"Apsolutno je ključno da imamo takvu vrstu komunikacije. Moramo da nastavimo da radimo na tome", rekao je američki državni sekretar.

Blinken je rekao da su SAD postavile ograničene ciljeve posete - direktno pokretanje određenih pitanja, pokušaji da se uspostave kanali za dijalog i razmatranje oblasti za saradnju - i da su ih postigle.

"Odnosi su bili nestabilni i obe strane su prepoznale potrebu da se radi na njihovoj stabilizaciji. Međutim, napredak je težak, potrebno je vreme. I nije rezultat jedne posete, puta, jednog razgovora. Moja nada i očekivanja su sledeća: imaćemo bolju komunikaciju, bolji angažman ui budućnosti", poručio je Blinken uoči odlaska iz Kine.

Bijela kuća je ocijenila da je sastanak "dobar korak naprijed" i da je Blinkenova glavna poruka bila da naglasi značaj održavanja kanala komunikacije otvorenim kako bi se umanjili rizici.

Očekivalo se da bi sastanak Blinkena i Šija mogao da pomogne u organizaciji samita između predsednika dve zemlje kasnije ove godine.

Predsednik Džo Bajden i Ši su se poslednji put sastali na marginama samita G20 na Baliju u novembru. Tada su najavili češću komunikaciju, iako su se odnosi od tada pogoršali zbog Tajvana, optužbi za špijunažu i drugih pitanja.

"Dve strane su takođe postigle napredak i sporazum o nekim određenim pitanjima. To je veoma dobro", rekao je Ši Blinkenu, komentarišući ishod susreta koje je američki diplomata imao sa kineskim kolegama.

“Gospodine sekretaru, nadam se da ćete tokom posete dati pozitivniji doprinos stabilizaciji odnosa SAD i Kine", dodao je Ši.

Blinken je odgovorio da dve zemlje "imaju obavezu i odgovornost" da rešavaju pitanje svojih odnosa i da su SAD "rešene da to urade".

Takođe je dodao da su njegovi sastanci u Pekingu, između ostalog sa vodećim kineskim diplomatom Vang Jiem i šefom diplomatije Ćin Gangom bili "iskreni i konstruktivni".

Još nije poznato na koji je napredak kineski predsednik mislio, mada je Blinkenu poručio da se "nada da će videti čvrste i stabilne odnose Kine i SAD" i da veruje da dve zemlje "mogu da prevaziđu različite poteškoće", navodi se u kineskom saopštenju posle razgovora. Takođe je od SAD zatražio da ne "naškode legitimnim pravima i interesima Kine".

Blinken, najviši američki zvaničnik koji je posetio Kinu od kako je predsednik Bajden preuzeo položaj, prethodno se u ponedeljak sastao sa vodećim kineskim diplomatom Vangom Jiem s koji je razgovarao oko tri sata, saopštio je jedan američki zvaničnik.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se Blinkenova poseta "poklapa sa ključnim momentom u odnosima Kine i SAD" i da je "potrebno izabrati između dijaloga ili konfrontacije, saradnje ili konflikta". Takođe je za trenutno loše odnose okrivljena "pogrešna američka percepcija Kine, koja je dovela do neispravnih politika prema njoj".

Navedeno je da SAD imaju odgovornost da zaustave "propadanje odnosa Kine i SAD i da ih vrate na zdrav i stabilan put i da je Vang tražio da SAD ukinu "nelegalne jednostrane sankcija protiv Kine, prestanu da suzbijaju tehnološki razvoj Kine i uzdrže se od proizvoljnog mešanja u kineska unutrašnja pitanja".

Iz Stejt departmenta je saopšteno da je Blinken "naglasio važnost odgovornog rešavanja pitanja nadmetanja SAD i Kine kroz otvorene kanale komunikacije da bi se osiguralo da nadmetanje ne zađe u konflikt".

Odnosi Sjedinjenih Država i Kine trenutno su zategnuti i nije uočljiv njihov napredak usled sporova dve države koje važe za najrazvijenije svetske ekonomije.

XS
SM
MD
LG