Linkovi

Bajden nazvao Šija diktatorom, Kina to ocenila "apsurdnim i neodgovornim"


Kineski predsednik Ši Đinping i predsednik SAD Džo Bajden, arhiva
Kineski predsednik Ši Đinping i predsednik SAD Džo Bajden, arhiva

VAŠINGTON/PEKING - Kina je u sredu ocenila kao "apsurdne i neodgovorne" izjave američkog predsednika Džoa Bajdena koji je kineskog lidera Ši Đinpinga nazvao diktatorom.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning kazala je da su Bajdenovi komentari "u suprotnosti sa činjenicama i da ozbiljno krše diplomatski protokol i kineski politički dignitet".

"Ovo je čista politička provokacija. Kina izražava snažno nezadovljstvo i protivljenje. Američke primedbe su ekstremno apsurdne i neodgovorne", rekla je Mao.

Američki predsednik Džo Bajden nazvao je kineskog predsednika Ši Đinpinga diktatorom, dodajući da je Ši bio veoma "posramljen" kada je kineski balon skrenuo sa putanje i našao se iznad SAD pre nekoliko meseci.

Bajden je to izneo na donatorskom događaju u Kaliforniji, a samo dan nakon što se državni sekretar SAD Entoni Blinken sastao sa Šijem u Kini, na putovanju čiji je cilj ublažavanje tenzija između dve zemlje.

"Razlog zbog kojeg se Ši Đinping uznemirio kada sam oborio balon sa dve kutije špijunske opreme, bio je taj što nije ni znao da je balon ovde. I to je velika sramota za diktatore, da ne znaju šta se desilo", rekao je Bajden.

Kineski špijunski balon je preleteo vazdušni prostor SAD u februaru. Taj incident i razmene poseta američkih i tajvanskih zvaničnika nedavno su pojačale tenzije između SAD i Kine.

Blinken i Ši su se u ponedeljak na sastanku saglasili da stabilizuju intenzivno rivalstvo između Vašingtona i Pekinga kako ne bi došlo do sukoba, ali nisu uspeli da postignu veći napredak tokom posete državnog sekretara Blinkena Kini.

Saglasni su da nastave diplomatski angažman uz više poseta američkih zvaničnika u narednim nedeljama i mesecima.

Bajden je u ponedeljak rekao da misli da su odnosi između dve zemlje na pravom putu i ukazao da je tokom Blinkenovog putovanja postignut napredak.

U utorak je, međutim, kazao da je Ši zabrinut zbog grupe Kvad, koju čije SAD, Indija, Australija i Japan, i dodao da je kineskom predsedniku rekao da "ne pokušavaju da opkole Kinu".

Bajden će se u Vašingtonu ove nedelje sastati sa indijskim premijerom Narendrom Modijem, a očekuje se da će Kina biti tema razgovora.

XS
SM
MD
LG