Linkovi

SAD upozoravaju na planove Kine za dominaciju informacijama


ARHIVA - Pogled na centralni poslovni kvart Pekinga, 30. aprila 2023.
ARHIVA - Pogled na centralni poslovni kvart Pekinga, 30. aprila 2023.

Prema novoj proceni američkih zvaničnika, Kina ulaže milijarde dolara u nastojanju da preoblikuje globalno informaciono okruženje i podredi volju više nacija u korist Pekinga.

U izveštaju koji je u četvrtak objavio Centar za globalni angažman Stejt departmenta optužena je kineska vlada. Navodi se da je namera kineskih vlasti da, uz pomoć različitih taktika, pokušaju da stvori svet u kom Peking, eksplicitno ili implicitno, kontroliše protok kritičnih informacija.

Njihov cilj je, kako je navedeno u izveštaju, da "konstruišu informacioni sistem u kom propaganda i dezinformacije koje plasira Narodna Republika Kina dobijaju na snazi i postaju dominantne".

"Nekontrolisani napori Kine će preoblikovati globalni informacioni pejzaž, koji bi čak mogao navesti nacije da donose odluke koje podređuju njihove ekonomske i bezbednosne interese interesima Pekinga", navodi se u izveštaju.

Ovo nije prvi put da američki zvaničnici upozoravaju na pokušaje Kine da stvori informaciono okruženje na štetu SAD i njenih saveznika.

Zvaničnici su tokom prvih meseci pandemije Kovida-19 govorili da Kina koristi društvene mreže kako bi širila dezinformacije o poreklu virusa.

U svojoj godišnjoj proceni pretnje, samo godinu dana kasnije, Kancelarija direktora nacionalne obaveštajne službe saopštila je da će Peking "nastaviti svoje napore na širenju uticaja Kine" i da će "negovati nove međunarodne norme koje favorizuju kineski autoritarni sistem".

Američki zvaničnici su i u više navrata upozoravali da pojedine kineske kampanje imaju za cilj da probude sumnje u američke izbore, pa čak i da pokušavaju da utiču na njihov ishod.

Međutim, novi izveštaj Stejt departmenta tvrdi da je ono što američki zvaničnici sada vide drugačije to da su napori Kine da manipuliše informacijama sazreli izvan konkretnih kampanja usresređenih na određenu temu ili događaj.

Umesto toga, tvrdi se da Peking ima veću ambiciju.

Ako uspe, "Peking bi razvio hiruršku sposobnost da oblikuje informacije koje konzumiraju određene grupe, pa čak i pojedinci", navodi se u izveštaju. "U ovoj mogućoj budućnosti, informacije koje su dostupne javnosti, medijima, civilnom društvu, akademskoj zajednici i vladama bile bi iskrivljene".

Još jedno sredstvo za sputavanje Kine

Zvaničnici kineske vlade odbili su da komentarišu detalje izveštaja Stejt departmenta. Ali portparol kineske ambasade Liu Pengiju je u imejlu za Glas Amerike izveštaj nazvao "samo još jednim sredstvom za zadržavanje Kine i jačanje američke hegemonije".

"Brz pogled na rezime izveštaja dovoljan je da se zna o čemu se radi: o pojačavanju ideološke konfrontacije, širenju dezinformacija i blaćenju unutrašnje i spoljne politike Kine", rekao je Liu. "Pozivamo SAD da razmisle o sebi i prestanu da nameštaju Kini takozvanu manipulaciju informacijama", dodao je on.

U izveštaju Stejt departmenta navodi se da su zaključci zasnovani na javno dostupnim informacijama, kao i na "novopribavljenim vladinim informacijama".

"Kako je Narodna Republika Kina postala sve sigurnija u svoju moć, izgleda da je izračunala da može agresivnije da sledi svoje interese", navodi se.

Konkretno, izveštaj Stejt departmenta ukazuje na višestruki pristup koji kombinuje ekspanzivne državne medije, tehnologije nadzora, finansijsku i političku prinudu.

Rezultat je, navodi se, informacioni ekosistem u kom botovi i trolovi, pa čak i zvaničnici, pojačavaju prokineske glasove, dok prigušuju ili potiskuju protivnike.

U izveštaju se upozorava da se Kina do sada borila da postigne željeni uticaj u zapadnim zemljama i zemljama koje su naklonjene Zapadu.

"Kada su mu na meti bile demokratske zemlje, Peking je naišao na velike neuspehe, često zbog odbijanja lokalnih medija i civilnog društva", navodi se u izveštaju. "Iako podržani resursima bez presedana, propaganda i cenzura Kine su do danas dale mešovite rezultate", dodaje se.

Ta procena prati zaključke kompanije Meta, koja je u avgustu najavila ukidanje kineske operacije dezinformisanja poznate kao Spemuflaž (Spamouflage).

Iz Mete su naveli da je, iako je Spemuflaž bila "najveća poznata operacija tajnog uticaja na više platformi na svetu", Peking dobio malo rezultata u odnosu na novac koji je uložen.

"Uprkos veoma velikom broju naloga i platfomi koje je koristio, Spemuflaž se dosledno borio da dopre van sopstvene (lažne) zone uticaja", saopšteno je iz Mete. "Prijavljeno je samo nekoliko slučajeva kada su Spemuflaž sadržaji na Tviteru i JuTjubu pojačali uticajni ljudi iz stvarnog sveta", dodali su.

Dobar poziv na buđenje

Neki istraživači govore da je Peking ipak napravio neke prodore na Zapadu.

"Najuspešniji napori Kine su uvek bili manjeg obima i više ciljani, poput pokušaja da se uznemiravaju disidenti i kritičari", rekao je za Glas Amerike Bret Šafer, viši saradnik u Vašingtonskoj Alijansi za obezbeđenje demokratije.

Šafer je dalje opisao Spemuflaž kao "dobar poziv na buđenje".

"To je podsetilo svet da Kina ulaže vreme i resurse da manipuliše informacionim okruženjem", rekao je on.

A postoje indicije i da su pokušaji Kine postali sofisticiraniji.

Izveštaj Majkrosofta ranije ovog meseca sugerisao je da su kineski napori za dezinformisanjem uspešno koristili veštačku inteligenciju za proizvodnju "sadržaja koji upada u oči".

"Ovaj relativno kvalitetan vizuelni sadržaj je već privukao veći nivo angažovanja autentičnih korisnika društvenih medija", navodi Majkrosoft u svom izveštaju. "Korisnici su češće objavljivali ove vizuelne elemente, uprkos prepoznatljivim pokazateljima AI- generacije".

Takva upotreba veštačke inteligencije posebno brine zvaničnike američke obaveštajne službe.

"Rusija, Kina i drugi će pokušati da iskoriste ovu tehnologiju", rekao je general Pol Nakasoni publici u Nacionalnom pres klubu u Vašingtonu u četvrtak, na pitanje o veštačkoj inteligenciji i predstojećim predsedničkim izborima u SAD. Nakasoni je na čelu američke sajber komande i Agencije za nacionalnu bezbednost.

I drugi u Agenciji za nacionalnu bezbednost vide da Kina osvaja položaj i uticaj i da se sprema da iskoristi taj uticaj ako bude potrebno.

"Oni imaju sve veći uticaj u globalnom okruženju društvenih medija", rekao je Dejvid Fredrik, pomoćnik zamenika direktora ANB za Kinu, tokom vebinara ranije ovog meseca.

XS
SM
MD
LG