Linkovi

Lekar posle godišnjeg pregleda kaže da je Bajden "zdrav, snažan" 80-godišnjak


Predsednk Bajden odlazi iz Volter Rid nacionalni vojno.medicinski centar u Betezdi, u Merilendu, 16. februara 2023.
Predsednk Bajden odlazi iz Volter Rid nacionalni vojno.medicinski centar u Betezdi, u Merilendu, 16. februara 2023.

Predsednik Džo Bajden "i dalje je zdrav, energičan, 80-godišnji muškarac, koji je sposoban da uspešno obavlja dužnosti predsednika", uključujući i one kao glavnog pojedinca izvršne vlasti, "šefa države i vrhovnog komandanta", rekao je Bajdenov lekar u četvrtak, pošto je Bela kuća objavila rezultate njegovog godišnjeg zdravstvenog pregleda.

Dr Kevin O’Konor rekao je da se Bajden oporavio od "blagog" slučaja kovida 19 prošlog jula i da "nije iskusio nikakve simptome koji bi se mogli smatrati 'dugim kovidom'".

U izveštaju se dalje navodi da su predsednikovi glavni zdravstveni pokazatelji normalni, da vežba pet dana u nedelji i da ne pije alkohol.

O’Konor je rekao da je neurološki pregled "ponovo ohrabrujući, jer nije bilo nalaza koji bi bili u skladu sa bilo kojim cerebelarnim ili drugim centralnim neurološkim poremećajem, kao što su moždani udar, multipla skleroza, Parkinsonova ili ascendentna lateralna skleroza".

A o Bajdenovom hodu - koji se primetno ukočio poslednjih meseci - O’Konor je rekao da se "nije pogoršao od prošle godine".

O’Konor je 2021. rekao da je Bajden "zdrav" i "snažan" i da je sposoban da služi na svom poslu visokog profila pod velikim stresom.

Iako se od američkih predsednika ne traži da objavljuju zdravstvene informacije, to je postalo norma u Beloj kući poslednjih decenija. To je posebno relevantno s obzirom na to da je Bajden najstarija osoba koja je ikada služila na toj poziciji, a njegovi kritičari i pristalice postavljaju pitanje da li bi trebalo da se kandiduje za drugi mandat, pošto bi na kraju tog četvorogodišnjeg mandata imao 86 godina.

XS
SM
MD
LG