Linkovi

Bela kuća: Bajdenovi simptomi kovida blagi, stanje se poboljšalo od dijagnoze


"Predsednik Bajden nastavlja da radi iz Bele kuće, razgovarajući sa svojim timom za nacionalnu bezbednost", objavila je na Tviteru Bela kuća 22. jula 2022.
"Predsednik Bajden nastavlja da radi iz Bele kuće, razgovarajući sa svojim timom za nacionalnu bezbednost", objavila je na Tviteru Bela kuća 22. jula 2022.

Simptomi kovida 19 kod predsednika Džoa Bajdena su se poboljašli, saopštio je njegov lekar, dan pošto je Bajden testiran pozitivan na virus. U SAD beleži se novi rast slučajeva zbog veoma zarazne podvrste koronavirusa.

Bela kuća je objavila pismo predsednikovog lekara Kevina O'Konora u kome se navodi da je predsednik u četvrtak imao nisku temperaturu od 37,4 stepena Celzijusa, ali je dobro odgovorio na lek tajlenol i da nije imao probleme sa disanjem.

"Glas mu je jutros dublji. Puls, krvni pritisak, brzina disanja i zasićenost kiseonikom su i dalje na normalnom nivou", navodi O'Konor.

Koordinator Bele kuće za reagovanje na kovid, doktor Ašiš Dža izjavio je za CNN da se Bajden oseća dobro i da i dalje ima blage simptome kao prethodnog dana - zamor, povremeni suvi kašalj i curenje nosa.

Bajden je testiran pozitivan na kovid u četvrtak, kada je Bela kuća saopštila da predsednik ima blage simptome i da će nastaviti da radi, ali će biti u izolaciji.

U petak, Bela kuća je objavila fotografiju predsednika kako radi, uz potpis: "Predsednik Bajden nastavlja da radi iz Bele kuće, razgovarajući telefonom sa svojim timom za nacionalnu bezbednost".

Kada je Bajden testiran pozitivan, nakon što je više od dve godine uspešno izbegavao virus, Bela kuća je odmah stupila u akciju, u želji da njegovu dijagnozu pretvori u "poučan trenutak", i rasprši strahove zbog predsednikove bolesti. Administracija želi da Bajden bude primer da većina Amerikanaca može da dobije kovid i oporavi se bez većih tegoba i problema ukoliko su se vakcinisali i preduzeli druge važne korake da se zaštite.

Poruka je formulisana da se ublaže strahovanja Amerikanaca u pogledu Bajdenovog zdravlja, pošto je, sa 79 godina, najstariji do sada američki predsednik. Cilj Bele kuće je takođe da se pokaže da je pandemija kovida sada daleko manja pretnja nego u vreme kada je Bajden preuzeo položaj, zahvaljujući dostupnim vakcinama i novim lekovima.

XS
SM
MD
LG