Linkovi

Džil Bajden pozitivna na kovid, ima blage simptome


ARHIVA - Prva dama SAD Džil Bajden na konferenciji za novinare u Beloj kući (Foto: AP/Patrick Semansky)
ARHIVA - Prva dama SAD Džil Bajden na konferenciji za novinare u Beloj kući (Foto: AP/Patrick Semansky)

Prva dama Sjedinjenih Država Džil Bajden testirana je pozitivno na kovid 19 i ima blage simptome, saopšteno je u utorak iz Bele kuće.

Džil Bajden, koja ima 71. godinu, bila je negativna na testu u ponedeljak, ali je PCR test koji je urađen nakon što je imala simptome slične prehladi bio pozitivan, saopštila je njena portparolka Elizabet Aleksandar.

Prva dama SAD je, poput predsednika Džoa Bajdena, primila dve doze vakcine i dva bustera. Prepisan joj je Fajzerov lek pakslovid i biće u izolaciji najmanje pet dana. Bajdenovi su na odmoru u Južnoj Karolini od 10. avgusta

Ona se trenutno nalazi u privatnoj rezidenciji u Južnoj Karolini i vratiće se kući nakon što bude negativna na dva uzastopna testa", navela je njena portparolka u saopštenju.

Iz Bele kuće je saopšteno da je predsednik Bajden, koji se nedavno oporavio od kovida, bio negativan na testu u utorak i da planira da se vrati u Vašington gde bi trebalo da potpiše predlog zakona o klimatskim promenama i zdravstvenoj zaštiti.

Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer saopštila je da će predsednik Bajden nositi masku 10 dana, u zatvorenom prostoru i kada je blizu drugih, zato što se smatra bliskim kontaktom prve dame, a u skladu sa smernicama Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Na kovid je pozitivan, drugi put ove godine, i američki sekretar za odbranu Lojd Ostin koji je u ponedeljak rekao da ima blage simptome.

Šef Pentagona je u izjavi rekao da će nastaviti da radi po normalnom rasporedu, ali virtuelno, od kuće. Ostin je rekao da će biti u karantinu narednih pet dana u skladu sa smernicama CDC-a i da će "zadržati sva ovlašćenja".

U januaru je 69-godišnji Ostin takođe oboleo od Kovida 19.

"Sada, kao i u januaru, moj doktor mi je rekao da je moj status potpuno vakcinisanog, uključujući dve dopunske injekcije, razlog zašto su moji simptomi manje ozbiljni nego što bi inače bio slučaj", rekao je.

Ostin je rekao da će nastaviti da se blisko konsultuje sa svojim lekarom u narednim danima.

Šef odbrane pozvao je sve Amerikance da se vakcinišu, rekavši da vakcine "nastavljaju da usporavaju širenje Kovida 19 i da njegove zdravstvene posledice budu manje ozbiljne".

Ostin je rekao da je njegov poslednji lični kontakt sa predsednikom Bajdenom bio 29. jula.

Bajden je bio pozitivan na Kovid 19 21. jula, a izašao je iz izolacije 27. jula. Ponovo je bio pozitivan 30. jula i proveo je još nedelju dana u izolaciji.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencije Asošijeted pres.
XS
SM
MD
LG