Linkovi

Bajdenov lekar: Predsednik se skoro potpuno oporavio od kovida


Na fotografiji koju je medijima dostavila Bela kuća, predsednik Bajden razgovara telefonom na Trumanovom balkonu u Beloj kući, 25. jula 2022. Bajden je i dalje u izolaciji zbog kovida.
Na fotografiji koju je medijima dostavila Bela kuća, predsednik Bajden razgovara telefonom na Trumanovom balkonu u Beloj kući, 25. jula 2022. Bajden je i dalje u izolaciji zbog kovida.

Simptomi kovida 19 kod predsednika Džoa Bajdena su "sada skoro potpuno prošli", saopštio je predsednikov lekar Kevin O'Konor.

Bajden je završio petodnevnu terapiju antiviralnim lekom pakslovidom u ponedeljak uveče, rekao je O'Konor, a njegov puls, krvni pritisak, brzina disanja i temperatura su i dalje na normalnom nivou.

Bajden se sada oseća dovoljno dobro da nastavi svoje uobičajene fiskulturne vežbe, ali će nastaviti izolaciju do kraja današnjeg dana, koji je peti dan od izbijanja bolesti. Predsednik je u izolaciji u Beloj kući od kada je u četvrtak testiran pozitivan na kovid 19.

Zdravstveni zvaničnici veruju da je Bajden zaražen BA.5 varijantom omikrona. Doktor Ašiš Dža, koordinator Bele kuće za odgovor na pandemiju koronavirusa, rekao je da je BA.5 varijanta trenutno odgovorna za između 75 i 80% slučajeva kovida u SAD.

Bajden koji je primio obe doze vakcine i dva bustera tokom proteklih pet dana je imao blage simptome, uključujući "zapušenost nosa i blagi bol u grlu." Predsednik je otkazao sve sastanke uživo za ovu nedelju, ali će nastaviti da virutelno učestvuje na sastancima dok ne izađe iz izolacije.

Prva dama Džil Bajden i potpredsednica Kamala Haris u ponedeljak su obe testirane negativne na virus. Džil Bajden boravi u porodičnoj kući u Delaveru dok je predsednik u izolaciji. Haris je u ponedeljak dobila odobrenje lekara da prisustvuje jednom skupu o abortusu u Indijani.

XS
SM
MD
LG