Linkovi

Borelj o grupisanju ruskih trupa na granici sa Ukrajinom: Potrebna samo varnica za sukob


ARHIVA - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj (Foto: Rojters/Yves Herman)

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj izjavio je povodom grupisanja ruskih trupa nadomak granice sa Ukrajinom – da je potrebna, kako se izrazio, samo varnica da bi izbio sukob.

Borelj je u ponedeljak takođe naveo da je stanje ruskog opozicionog lidera Alekseja Navalnog, koji je prebačen u zatvorsku bolnicu, "kritično" i da će EU osigurati da Kremlj odgovara za njegovo zdravlje i bezbednost.

Uprkos najnovijem razvoju događaja, Borelj je nakon virtuelnog sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica EU rekao da "za sada, nema novih poteza" kada je reč o uvođenju dodatnih sankcija Rusiji.

Dodao je i da nema zahteva za sinhronizovanim potezom članica EU u proterivanju diplomata u sporu Češke Republike i Rusije koji je izbio nakon što je Prag optužio Moskvu da je bila umešana u eksploziju u češkom skladištu municije 2014. godine. Optužbe su dovele do međusobnog proterivanja diplomata dve zemlje.

Visoki zvaničnik EU ocenio je da je trenutno opasnije grupisanje ruskih trupa, uključujući i podizanje vojnih poljskih bolnica i "sve vrste vojnih aktivnosti".

Reč je o najvećem angažmanu ruske vojske na ukrajinskim granicama. Jasno je da je raspoređivanje velikog broja snaga povod za zabrinutost. Može da dođe do izbijanja varnica", upozorio je Borelj.

"Na ukrajinskim granicama i na Krimu grupiše se više od 150.000 pripadnika ruskih snaga", poručio je Borelj – rekavši da se radi o njegovoj sopstvenoj proceni – što je više od brojke od 110.000 koju je nedavno izneo ukrajinski ministar odbrane Andrijan Taran.

Borelj nije želeo da precizira gde je dobio podatak o obimu ruskih trupa na rusko-ukrajinskoj granici.

Više od 14.000 ljudi poginulo je u sedmogodišnjem sukobu ukrajinskih snaga i proruskih separatista u istočnoj Ukrajini, koji je izbio posle ruske aneksije ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine. Napori da se pronađe političko rešenje krize su zastali, a proteklih sedmica se sve češće krši primirje širom regiona Donbas.

Diplomate nisu očekivale da se odmah uvedu nove sankcije Moskvi, ali su najavile da će pokušati da izvrše dodatni pritisak diplomatskim putem.

“Moskva mora da se sa provokacije prebaci na saradnju", poručio je nemački šef diplomatije Hajko Mas.

“Odnosi sa Rusijom se ne poboljšavaju, već tenzije rastu na različitim frontovima. Pozivamo Rusiju da povuče trupe", naglasio je Borelj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG