Linkovi

RSF i partnerske organizacije pozivaju na oslobađanje crnogorskog novinara Martinovića


Ponovljena osuđujuća presuda izrečena crnogorskom istraživačkom novinaru podrila bi medijske slobode u toj zemlji – što je nespojivo sa procesom pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji", navedeno je u saopštenju. (Foto: BERTRAND GUAY / AFP)
Ponovljena osuđujuća presuda izrečena crnogorskom istraživačkom novinaru podrila bi medijske slobode u toj zemlji – što je nespojivo sa procesom pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji", navedeno je u saopštenju. (Foto: BERTRAND GUAY / AFP)

Reporteri bez granica i sedam partnera te nevladine organizacije zatražili su od crnogorskog suda da donese konačnu oslobađajuću presudu u slučaju novinara Jove Martinovića.

Taj istraživački novinar, specijalizovan za izveštavanje o organizovnaom kriminalu, januara 2019. prvostepeno je osuđen po optužbama za trgovinu marihuanom i zločinačko udruživanje na 18 meseci zatvora. Oktobra 2019. Aplelacioni sud Crne Gore ukinuo je osuđujuću presudu i naložio novo suđenje.

Ponovljena osuđujuća presuda izrečena crnogorskom istraživačkom novinaru podrila bi medijske slobode u toj zemlji – što je nespojivo sa procesom pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji“, navedeno je u saopštenju koje su, osim Reportera bez granica, potpisali i Evropski centar za medije i medijske slobode, Evropska federacija novinara, Međunarodni institut za medije, organizacija Član 19, crnogorski Centar za istraživačko novinarstvo, italijanska Opservatorija za Balkan, Kavkaz i Evropu i Međunarodna federacija novinara.

Reporteri bez granica i njihovi partneri u saopštenju ukazuju da će presuda u ponovljenom suđenju Martinoviću biti izrečena 8. oktobra 2020.

"Uoči toga pozivamo Viši sud Crne Gore da u potpunosti uvaži dokaze o nevinosti novinara i oslobodi ga", ukazano je u zajedničkoj objavi.

Istaknuto je da je istraživački novinar Martinović doživeo sudski progon umesto zaštite otkako je uhapšen pre pet godina, dok se bavio istraživanjem trgovine oružjem na Balkanu.

"Proveo je petnaest meseci u istražnom zatvoru pre nego što ga je Viši sud Crne Gore u januaru 2019. prvostepeno osudio. Donošenje presude obeležila je zabrinutost zbog mogućeg političkog pritiska nad sudom. Apelacioni sud Crne Gore presudu je ukinuo oktobra 2019. – zaključivši da je prvostepeni sud bio neuspešan u prikazivanju činjenica i dokaza koji bi opravdali osuđujuću presudu novinara", ukazano je u saopštenju.

Reporteri bez granica podsećaju da je Jovo Martinović radio je za vodeće međunarodne medije poput Ekonomista, Fajnenšel tajma, En-Pi-Ar-a i Bi-Bi-Si-ja.

"Dobitnik je prestižne novinarske nagrade Piter Mekler, koju 2018. godine nije mogao da preuzme, pošto su mu putovanja bila zabranjena zbog procesa vođenog protiv njega. Uvereni smo da je Jovo Martinović, koji je u kontaktu sa kriminalnim mrežama bio isključivo u svrhu novinarskog izveštavanja, nevin", navode Reporteri bez granica i njihove partnerske organizacije.

Kako zaključuju - Viši sud Crne Gore, koji je, kako ističu, već jednom osudio novinara, 8. oktobra će imati priliku da oslobodi krivice.

"Odgovornost na sudijama je velika: ponovljena osuđujuća presuda u slučaju Martinovića podrivala bi slobodu medija u zemlji i kao takva bila bi nespojiva sa pristupanjem Crne Gore Evropskoj uniji - za šta su nezavisni mediji ključni uslov", podvlače u zajedničkoj izjavi Reporteri bez granica i sedam međunarodnih medijskih organizacija.

Ukazali su i da je retko koji novinar u državi članici EU ili potencijalnom kandidatu u poslednjj deceniji, sa izuzetkom Turske, proveo toliko vremena u zatvoru samo zato što je radio svoj posao.

"Pozivamo sudije da podrže slobodu medija i ljudska prava u Crnoj Gori i oslobode Jovu Martinovića", zaključeno je u saopštenju.

XS
SM
MD
LG