Linkovi

UN: Država zloupotrebila istragu o pranju novca da zaplaši NVO i pojedince


Uprava za sprečavanje pranja novca
Uprava za sprečavanje pranja novca

Organizacija Građanske inicijative saopštila je da su Specijalni izvestioci UN utvrdili da je Vlada Srbije zloupotrebila mehanizam za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma sa ciljem da zaplaši predstavnike civilnog društva, te ograniči njihov rad i uguši kritiku vlasti.

Uprava za sprečavanje pranja novca je krajem jula objavila da pokreće istragu o bankovnim računima 37 nevladinih organizacija i 20 pojedinaca, na osnovu zakona o sprečavanju finansiranja terorizma i pranja novca. Međutim, Uprava orgainzacijama nikada nije dostavila konkretan osnov sumnje za takvu istragu.

Predstavnici organizacija i pojedinci sa takozvanog "Spiska" alarmirali su međunarodne organizacije i povodom tog apela oglasili su se stručnjaci UN.

Kako se navodi u saopštenju Građanskih inicijativa, stručnjaci UN navode da "iako države imaju obavezu da donesu zakone u cilju suzbijanja finansiranja terorizma, mere koje usvoje moraju u svemu da budu u skladu sa međunarodnim pravom, a naročito pravom ljudskih prava".

"Po mišljenju stručnjaka, ovako široka i samovoljna upotreba Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kojom se targetiraju organizacije civilnog društva, mediji i pojedinci, nije u skladu sa obavezama Srbije po međunarodnom pravu, budući da se time ugrožava pravo na slobodu izražavanja i udruživanja civilnog društva".

Stručnjaci su podvukli da je ovakvo targetiranje civilnog društva kontraproduktivno, i da podriva, a ne poboljšava bezbednost, navodi se u saopštenju.

U zaključku, stručnjaci su pozvali Radnu grupa za finansijsku akciju (FATF) i regionalna tela kao što je MONEYVAL da osiguraju da se nacionalni propisi koji se usvoje u skladu sa FATF standardima ne kose sa obavezama koje države imaju u pogledu ljudskih prava, i zatražili od Vlade Srbije da garantuje da primena antiterorističkih propisa neće uticati na aktivnosti civilnog društva i njihovo pravo na slobodu izražavanja.

XS
SM
MD
LG