Linkovi

Direktorka USAGM zakonodavcima SAD: Globalni rat informacijama je na prekretnici


ARHIVA - Izvršna direktorka Američke agencije za globalne medije (USAGM) Amanda Benet svedoči pred odborom Predstavničkog doma na Kapitol hilu, u Vašingtonu, 9. marta 2023.

Izvršna direktorka Američke agencije za globalne medije (USAGM) rekla je u sredu da agencija koju ona vodi igra ključnu ulogu na globalnom nivou u omogućavanju publici da pristupi verodostojnim i nepristrasnim vestima koje se suprotstavljaju medijima koje vode autoritarni režimi.

"Nalazimo se na prekretnici", rekla je Amanda Benet u pripremljenom svedočenju za pododbor Senata za spoljne poslove koji nadgleda Stejt department i druge međunarodne aktivnosti.

"Autoritarni režimi koriste zlonamerni uticaj, dezinformacije, propagandu i manipulaciju informacijama kako bi zatvorili protok informacija i podrili one koji traže informacije zasnovane na činjenicama o svetu oko sebe. Vlade [Narodne Republike ] Kine, Irana i Rusije često rade zajedno na pojačavanju svog zloćudnog uticaja", nastavila je ona.

USAGM procenjuje da 394 miliona ljudi pristupa njenim programima svake nedelje. Federalno finansirana agencija koju nadgleda Kongres SAD sastoji se od dva federalna entiteta — Glasa Amerike (VOA) i Kancelarije za emitovanje na Kubi — i četiri neprofitne organizacije: Radija Slobodne Evrope/Radija Slobode (RFE/RL), Radija Slobodne Azije, Bliskoistočne mreže za emitovanje i Fonda za otvorenu tehnologiju (OTF).

Benet je rekla da je USAGM izgrađena za ovaj trenutak sa više od 4.000 medijskih partnera širom sveta koji se suprotstavljaju uticaju državnih medija.

Prema USAGM, programi RFE i VOA su pregledavani osam milijardi puta na ruskom i ukrajinskom jeziku u godini posle početka ruske invazije, a svaka četvrata odrasla osoba u Iranu koristila je alate za zaobilaženje restrikcija, koje je podržavao OTF kako bi im omogućio pristup informacijama.

"Ovo je najvažnije vreme za ovu agenciju od Hladnog rata, a možda i od Drugog svetskog rata", rekla je Benet. "USAGM mora biti pozicionirana tako da bude dosledno konkurentna u današnjem opasnom svetu manipulacije informacijama i velikih ulaganja autoritarnih režima i drugih loših aktera".

Agencija traži 944 miliona dolara

USAGM je zatražila 944 miliona dolara za fiskalnu 2024. godinu, što je povećanje od 59 miliona dolara u odnosu na tekuću godinu. Neki zakonodavci postavljaju pitanje da li agencija dobro koristi sredstva poreskih obveznika.

"Imamo veoma otvoren sistem", rekao je demokratski senator Ben Kardin, upoređujući mreže USAGM sa medijima koje finansiraju države. "Vrlo pažljivo čuvamo novinarsku nezavisnost vaše agencije i to ćemo i dalje činiti. Ali mi kao kreatori politike želimo da budemo sigurni da svoje resurse i prioritete stavljamo u one delove sveta gde smo najranjiviji".

USAGM je poslednjih godina prošla kroz strukturne promene koje je režirao Senat kako bi se pozabavila različitim prioritetima u entitetima, tehnološkim preprekama, vladinom birokratijom i niskim finansiranjem u poređenju sa medijima koje finansira država u drugim zemljama.

Ranije ove godine, predsedavajući Odbora Predstavničkog doma za spoljne poslove Majkl Mekol izrazio je zabrinutost zbog prakse zapošljavanja i moguće cenzure na Glasu Amerike, napisavši u pismu Benetovoj: "Kao javno finansirana medijska organizacija, imperativ je da USAGM i VOA budu u skladu sa ovim strogim zahtevima za integritet i nepristrasnost, držeći rukovodstvo USAGM podalje od procesa donošenja uredničke odluke".

USAGM cenjen u inostranstvu

Stručnjaci za javnu diplomatiju rekli su zakonodavcima da USAGM ne bi trebalo da pokušava da primeni svaku platformu i pogodi svaku metu s obzirom na izazove u pogledu resursa.

"Vašington bi trebalo da preduzima usaglašene kampanje zasnovane na istinitosti kako bi razotkrio neuspehe i lažna obećanja diktatura", rekla je Džesika Brant, direktorka politike Inicijative za veštačku inteligenciju i tehnologiju u razvoju pri Institutu Brukings. "Takođe bi trebalo da primeni te informacije širom sveta, ne samo zato što je u skladu sa demokratskim principima, već zato što Rusiju i Kinu stavlja u odbrambenu poziciju".

Brandt je primetila da publika u inostranstvu ceni izveštavanje USAGM-a zbog njegove istinitosti.

"Glas Amerike u svom izveštavanju o Sjedinjenim Državama ne bi trebalo da okleva da predstavi američko iskustvo u njegovoj punoj složenosti", argumentuje ona. "To je znak snage, a ne slabosti, da se entitet koji finansira vlada pošteno analizira svoje izazove. Mislim da bi to moglo da imati odjeka kod onih koji se bore da neguju sopstvene demokratije".

XS
SM
MD
LG