Linkovi

Širom Kalifornije preti rasplamsavanje požara, kažu zvaničnici


Kalifornijski vatrogasac posmatra tokom šumskog požara Glas u Kalistogi, Kalifornija, 2. oktobra 2020. (REUTERS/Stephen Lam)

Vrući, suvi uslovi i snažni vetrovi širom Kalifornije prete da ojačaju ono što je već bila najgora sezona požara u istoriji države, upozorili su zvaničnici u utorak.

Udari vetra na severu Kalifornije i ekstremne vrućine na njenom jugu stvaraju uslove koji bi mogli da rasplamsaju šumske požare koji su započeli ranije tokom leta, kao i da izazovu nove, što dovodi do toga da državne i savezne vlasti pozivaju stanovnike da se pripreme.

Nacionalna meteorološka služba izdala je toplotno upozorenje za širok region Južne Kalifornije pošto su temperature dosezale 90 stepeni Fahrenheita (32 stepena Celzijusa).

Agencija je zatražila od stanovnika da budu oprezni sa svim izvorima vatre.

Snažan vetar, niska vlažnost

Kalifornijski sekretarijat za šumarstvo i zaštitu od požara (Kalfajer) saopštio je da bi jak vetar i niska vlažnost mogli da pojačaju požare u severnoj Kaliforniji počev od srede.

"Iako je postignut dobar napredak na brojnim požarištima, ovo bi moglo da omete napore u stavljanju požara pod kontrolu", rekao je u utorak na Tvitteru Daniel Berlant, zamenik direktora Kalfajera.

"To znači da će, ako izbije novi požar, ta vatra biti u stanju da gori vrlo brzo."

Kompanija Pacifik gas end elektrik Pacific (PG&E), koja snabdeva veći deo Kalifornije, izjavila je u ponedeljak da razmatra proaktivno isključivanje struje u sredu za čak 50.000 stanovnika države, kako bi ublažila rizik od požara.

Spaljeno preko četiri miliona hektara

Ove godine su požari u Kaliforniji spalili su preko četiri miliona hektara - dvostruko više od nego ukuno 2018. godine, koja je do tada bila rekordna.

Pet od šest najvećih požara u istoriji države dogodilo se 2020. godine.

Trideset i jedna osoba je stradala, a preko 9.200 objekata je uništeno.

Jesen je obično bila najveća sezona požara u Kaliforniji, ali državni zvaničnici kažu da sezona svake godine postaje sve duža.

Stručnjaci kažu da su suša i klimatske promene zbog fosilnih goriva učinile šume, kojima se loše upravlja, mnogo zapaljivijima, što je dovelo do ekstremnih požarnih aktivnosti.

XS
SM
MD
LG