Linkovi

Požari u SAD: Stradale najmanje 33 osobe


Portland prekriven dimom
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Portland prekriven dimom

Najmanje 33 osobe poginule su u požarima koji gore na području zapadne obale - od Kalifornije do američke države Vašington. Bilans je to stradalih u poslednjih nedelju dana, od obeležavanja Praznika rada, kada su sa terena počeli da pristižu prvi izveštaji o vatrenim stihijama.

Požari bukte u Kaliforniji, Oregonu i Vašingtonu, a zbog pepela je znatno pogoršan i kvalitet vazduha.

Spasilačke ekipe, uz pomoć dresiranih pasa, obilaze ugrožena područja tri američke države koje su pretrpele najteže posledice požara koji u tim područjima besne danima. Angažovane su u potrazi za preživelima i pronalaženju tela mogućih žrtava.

Predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp najavio je da će boraviti u Kaliforniji, koja je u najvećoj meri opustošena, javila je agencija Rojters.

Najmanje šest osoba stradalo je u Oregonu, podaci su koje je objavila lokalna internet stranica pokrenuta za informisanja građana usled nepogoda koje su uzrokovale vatrene stihije.

Guvernerka Kejt Braun izjavila je da se desetine građana vode kao nestale širom tri okruga.

Trenutno je situacija povoljnija za angažman vatrogasnih ekipa, pošto je nakon četiri dana visokih temperatura i jakog vetra, tokom vikenda temperatura počela da opada i vetar da se smiruje.

Nešto vlažniji vremenski uslovi i vazduh koji struji ka unutrašnjosti Tihog okeana stvaraju uslove za bolji učinak službi angažovanih u gašenju požara.
Bela kuća je saopštila da će predsednik Donald Tramp obići kalifornijske zvaničnike u ponedeljak.

Prethodno je poručio da guverneri država zapadnog dela SAD snose deo odgovornosti zbog kriza koje izazivaju požari poslednjih godina usled, kako je ukazao, neadekvatnog održavanja šuma.

Džo Bajden, protivkandidat predsedniku Trampu na predstojećim novembarskim izborima, uzrok požara koji su pogodili zapadni deo SAD povezao je sa klimatskim promenama.

Inače, Sjedinjene Države su novembra 2019. godine počele povlačenje iz Sporazuma o klimatskim promenama, potpisanom u Parizu, čija je svrha sprečavanje pojave globalnog zagrevanja, kao i razvoj novih ekoloških tehnologija u proizvodnji i industriji.

XS
SM
MD
LG