Linkovi

Guvernerka Oregona: Država "na ivici" zbog požara 


Američka zastava ispred kuće uništene u požaru "Biči Krik" blizu Oregona, 14. septembra 2020.
Američka zastava ispred kuće uništene u požaru "Biči Krik" blizu Oregona, 14. septembra 2020.

Guvernerka Oregona Kejt Braun izjavila je da su šumski požari koji su uništili stotine hektara zemljišta i zbrisali cele zajednice - doveli njenu državu "na ivicu" kapaciteta.

Braun je novinarima u ponedeljak uveče rekla da je tražila od predsednika Donalda Trampa da proglasi stanje prirodne katastrofe u državi na severozapadu Amerike, što bi oslobodilo dodatne federalne resurse za vatrogasce i drugo osoblje za vanredne situacije. Predsednik je, prošle nedelje, već proglasio federalnu vanrednu situaciju za Oregon.

Endru Felps, direktor državne agencije za vanredne situacije, izjavio je da je potvrđeno da je deset osoba izgubilo život, a 22 se još vode kao nestale. Meterolozi predviđaju pljuskove u Oregonu u četvrtak, što bi moglo dap omogne vatrogascima da obuzdaju požare i raščiste vazduh od dima koji je prekrio državu od kad su izbili šumski požari.

Zvaničnici za zaštitu životne sredine opisuju kvalitet vazduha u Oregonu kao "opasan" i "veoma nezdrav." Vidljivost je u nekim delovima manja od 500 metara, navodi Nacionalna meterološka služba, što znači da je vožnja opasna.

U požarima koji su izbili posle više nedelja rekordno visokih temperatura i suvih vetrova, uništeno je više od milion hektara zemlje u Oregonu, državi Vašington i Kaliforniji. Ukupno, najmanje 35 ljudi je nastradalo u požarima u tri države.

Tokom posete Kaliforniji, gde je razgovarao sa državnim zvaničnicima o požarima, predsednik Tramp je još jednom odbacio zabrinutost da su klimatske promene katalizator za sve veći broj i intenzitet požara. Umesto toga, ponovo je apelovao na zapadne države da na bolji način održavaju svoje šume.

Predsednik Tramp sluša guvernera Kalifornije Gevina Njusoma na brifingu na aerodromu u Sakramentu u Kaliforniji, 14. septembra 2020.
Predsednik Tramp sluša guvernera Kalifornije Gevina Njusoma na brifingu na aerodromu u Sakramentu u Kaliforniji, 14. septembra 2020.

"Kada drvo padne, posle kratkog vremena postane veoma suvo - kao šibica", rekao je Tramp po dolasku na aerodrom. "A mogu i da eksplodiraju. I lišće, kada ostavljate suvo lišće na zemlji, to je samo gorivo za požare."

Međuim, na brifingu, demokratski guverner Gevin Njusom, koji je otvoreni kritičar predsednika Trampa, primetio je da je 56% zemljišta u Kaliforniji u vlasništvu federalne države, te da federalna vlada, zajedno sa državom, ima veliku odgovornost da poboljša održavanje šuma.

Njusom je, takođe, pomenuo Trampov otvoreni skepticizam prema klimatskim promenama.

“Snažno smo uvereni da su vreli dani još vreliji, suvi dani još suvlji", kazao je guverner. "Nešto se dogodilo sa vodovodnim sistemom sveta, i polazimo sa stanovišta nauke da su klimatske promene stvarne. Molimo vas da poštujete različita mišljenja o fundamentalnom pitanju klimatskih promena."

Tramp se, po svemu sudeći, složio sa Njusomom ali je predvideo da će "klima početi da se hladi."

Kada ga je sekretar za prirodne resurse Kalifornije Vejd Krofut ponovo pitao za stav o klimatskim promenama, Tramp je rekao: "Zapravo, mislim da nauka ne zna."

Demokratski predsednički kandidat Džo Bajden govori o klimatskim promenama i požarima na zapadu Amerike, u Vilmingtonu u državi Delaver, 14. septembra 2020.
Demokratski predsednički kandidat Džo Bajden govori o klimatskim promenama i požarima na zapadu Amerike, u Vilmingtonu u državi Delaver, 14. septembra 2020.

Pre Trampovog sastanka, bivši potpredsednik Džo Bajden, opisao je Trampa kao "klimatskog palikuću" u govoru koji je održao u svojoj državi Delaver. Rekao je da je Trampov pristup da ignoriše činjenice i "poriče realnost", što je opisao kao "kompletenu predaju pred efektima klimatskih promena."

XS
SM
MD
LG