Linkovi

Požari u Kaliforniji: Spasilačke operacije i isključenja struje


Vagtrogasci pokušavaju da ugase požar u zajednici Šejver lejk u Kaliforniji, 7. septembar 2020.(Foto: AP/Noah Berger)
Vagtrogasci pokušavaju da ugase požar u zajednici Šejver lejk u Kaliforniji, 7. septembar 2020.(Foto: AP/Noah Berger)

U Kaliforniji je od požara helikopterima spaseno još ljudi, nakon dramatičnog spasavanja više od 200 osoba tokom prazničnog vikenda i odluke da se isključi struja više od 170.000 stanovnika da bi se sprečilo izbijanje novih požara.

Iz Nacionalne šume Sijera na bezbedno je prebačeno još 35 ljudi, saopštila je Nacionalna garda Kalifornije. Požar, koji je izbio u petak u području Frezna u centralnoj Kaliforniji, zahvatio je površinu od 549 kvadratnih kilometara, a uništeno je 45 kuća i 20 drugih građevinskih struktura.

U Kaliforniji je ove godine već zapaljeno rekordnih 890.000 hektara zemljišta, dok tek počinje najgori deo sezone požara. Septembar i oktobar su obično najgori meseci zbog suve vegetacije i snažnog vetra.

Prethodni rekord bio je pre samo dve godine, kada je u najsmrtonosnijem požaru u istoriji Kalifornije poginulo 85 osoba.

Više od 14.000 vatrogasaca pokušava da ugasi 25 požara širom države. Dva od tri najveća plamena u istoriji Kalifornije gore u području San Franciska.

Snažni vetrovi i visoke temperature rasplamsale su i požare u delovima severozapadnog dela SAD, gde je u plamenu gotovo uništen gradić Malden u državi Vašington i zapaljene desetine hiljada hektara zemljišta.

U Oregonu, nekoliko zajednica je evakuisano, a prvi dan škole odložen dok požari prete gradovima, prenose lokalni mediji. Oko 100.000 ljudi ostalo je bez struje zbog olujnog nevremena i požara.

U južnom delu Kalifornije požari gore u okruzima Los Anđeles, San Bernandino i San Dijego. Američka služba za šume u ponedeljak je odlučila da zatvori svih osam nacionalnih šuma u regionu, kao i kampove širom Kalifornije.

“Postojeći požari su opasni, a verovatno je izbijanje novih. Vremenski uslovi se pogoršavaju i mi jednostavno nemamo dovoljno resursa da suzbijemo svaki požar", upozorio je Rendi Mur iz službe za šume.

Guverner Kalifornije Gevin Njusom u nedelju je proglasio vanredno stanje u nekim okruzima zbog požara.

XS
SM
MD
LG