Linkovi

Požari besne u Kaliforniji, hiljadama naređeno da se evakuišu


Požar u okrugu Napa u Kaliforniji, 18. avgust 2020. (Foto: AP/Noah Berger)
Požar u okrugu Napa u Kaliforniji, 18. avgust 2020. (Foto: AP/Noah Berger)

Hiljadama stanovnika područja u okolini San Franciska naloženo je da se evakušu dok u Kaliforniji, gde se već dve nedelje beleže visoke temperature, besni gotovo 40 požara. Dim je prekrio i sam San Francisko, prenosi agencija Asošijeted pres.

“Nemamo dovoljno vatrogasaca širom Kalifornije zbog požara. Nedostaju nam i vazdušni resursi", upozorio je portparol vatrogasne službe Vil Pauers.

Policija i vatrogasci su u sredu išli od vrata do vrata da bi upozorili stanovnike da se evakuišu dok se požar približava Vakavilu, gradu sa oko 100.000 stanovnika koji se nalazi između San Franciska i Sakramenta. Zvaničnici su saopštili da je najmanje 50 građevinskih struktura uništeno a 50 oštećeno, dok su četiri osobe povređene.

Na snimcima se vide kuće u plamenu i debeli sloj pepela koji je prekrio ruralno područje blizu jednog od glavnih autoputeva, dok se požar približava gušće naseljenim područjima.

Dajana Bustos ispričala je za lokalne medije kako su ona i njen suprug pokušali da se evakušu, ali im se automobil zapalio posle čega su morali da beže peške.

“Zapalila mi se odjeća, izgubila sam i cipelu, ali smo uspeli da se spasimo", kaže Dajana.

Isti požar preti i hiljadama domova i radnji u okruzima Napa i Sonoma, poznatim po vinarijama, i to u području koje je prethodne tri godine opustošeno u nizu smrtonosnih vatrenih stihija.

Direktor okruga Sonoma za vanredne situacije Kristofer Godli rekao je da je izdata naredba za evakuaciju oko 10.000 hiljada ljudi, a da vatrogasci pokušavaju da ugase dva požara i da otvore centar za evakuaciju sa alternativnim lokacijama za ljude koji imaju simptome koronavirusa.

Požari su zahvatili ruralna i šumska područja u okolini San Franciska, blizu Salinasa u okrugu Monterej, oko brane Orovil severno od Sakramenta, zatim šumsku oblasti zapadno od Silicijumske doline, u okrugu Mendosino, i blizu granice sa Nevadom, severno od jezera Taho.

Nekoliko požara takođe gori u priobalnim područjima u severnom delu Kalifornije i na jugu te američke države.

Guverner Gevin Njusom u utorak je uveo vanredno stanje, navodeći da sitaciju pogoršavaju "istorijski toplotni talas na zapadnoj obali i snažni vetrovi".

XS
SM
MD
LG