Linkovi

Treća noć nereda u Severnoj Irskoj zbog tenzija posle Bregzita


Foto: ARHIVA Grafiti protiv morske granice sa Irskom u južnom delu Belfasta, 2. februara 2021.
Foto: ARHIVA Grafiti protiv morske granice sa Irskom u južnom delu Belfasta, 2. februara 2021.

Policija i političari u Severnoj Irskoj pozvali su na smirivanje situacije u ponedeljak, posle treće noći nasilja, kada su mladi protestanti palili automobile i gađali policiju Molotovljevim koktelima i ciglama.

Tenzije su pojačane zbog trgovinskih pravila uvedenih posle Bregzita, a pogoršali su se i odnosi među protestantskim i katoličkim strankama koje dele vlast u Belfastu.

Policijska služba Severne Irske saopštila je da su policajci napadnuti u Londonberiju u nedelju uveče, a došlo je i do nereda u dva pro-britanska kraja blizu Belfasta. Prema saopštenju policije, u neredima su većinom učestvovali tinejdžeri.

Načelnik policije Derin Džons osudio je "besmisleno i nesmotreno kriminalno ponašanje kojim se samo nanosi šteta zajednici."

U petak i subotu uveče došlo je do nereda u unionističkim delovima Belfasta i okoline kao i Londonderiju - "Deriju", kada su paljeni automobili i policija gađana Molotvljevim koktelima. Policija je saopštila da je povređeno 27 policajaca a protiv osmoro ljudi je podignuta optužnica. Najmlađi među njima je 13-godišnji dečak.

Britanski ekonomski razlaz od Evropske unije krajem 2020. godine je uzdrmao krhki politički balans u Severnoj Irskoj, delu Britanije čiji se deo stanovništva smatra Britancima a deo Ircima.

Novi trgovinski sporazum Britanije i Unije uveo je carinske i granične provere dela robe koja putuje između Severne Irske i ostataka Britanije. Sporazum je postignut da bi se izbegle provere i punktovi između Severne Irske i Irske, koja je članica EU, jer je otvorena granica sa Irskom doprinela da se učvrsti mirovni proces zasnovan na sporazumu postignutom na Veliki petak 1998.

Tim sporazumom su okončane decenije nasilja u kome su učestvovali irski republikanci, britanski lojalisti i britanska vojska, i poginulo tri hiljade ljudi. Međutim, unionisti kažu da se nove kontrole svode na novu granicu u Irskom moru između Severne Irske i ostatka Britanije.

Demokratska unionistička stranka, koja upravlja Severnom Irskom zajedno sa irskom nacionalističkom partijom Šin Fejn pozvala je da se odbaci Bregzit. Unionisti su besni i zbog odluke policije da se ne gone krivično političari Šin Fejna koji su, u junu, prisustvovali sahrani bivšeg komandanta Irske republikanske armije (IRA). Sahrani Bobija Storija prisustvovao je veliki broj građana, uprkos pravilima i zabrani većih okupljanja za vreme pandemije koronavirusa.

Glavne unionističke partije tražile su ostavku šefa policije Severne Irske zbog kontroverze, navodeći da je izgubio poverenje zajednice. Mark Lindzi, predsednik Policijske federacije Severne Irske, izjavio je da se "politička atmosfera" koristi kao izgovor za nasilije koje orkestriraju "zabranjene paravojne grupe."

XS
SM
MD
LG