Linkovi

Druga uzastupna noć nemira u Severnoj Irskoj


Dečak posmatra dok se plamen i dim dižu iza njega na mestu nasilja Njutanabiju, severno od Belfastga, u Severnoj Irskoj, 3. aprila 2021.
Dečak posmatra dok se plamen i dim dižu iza njega na mestu nasilja Njutanabiju, severno od Belfastga, u Severnoj Irskoj, 3. aprila 2021.

Automobili su zapaljeni, a maskirani ljudi zasuli su policijski kombi "Molotovljevim koktelima" u subotu, drugoj po redu nemirnoj noći u probritanskim delovima Severne Irske usred porasta napetosti nakon Bregzita u tom regionu.

Mnogi probritanski unionisti žestoko se protive novim trgovinskim barijerama uvedenim između Severne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, što je deo britanskog odlaska iz EU i upozorili su da bi njihovo nezadovoljstvo moglo dovesti do nasilja.

Politički lideri, uključujući britanskog ministra za Severnu Irsku, apelovali su na smirivanje ranije u subotu, ali policija je rekla da reaguje na izveštaje o neredima u Njutanabijuu na severnom obodu Belfasta.

Na video snimku koji je na Tvitteru objavila Policijska federacija za Severnu Irsku vidi se kako četiri maskirane osobe bacaju "Molotovljeve koktele" iz neposredne blizine na oklopljeni policijski kombi, koji su takođe udarali nogama i rukama.

Petnaest policajaca povređeno je u petak u predelu Sandi Rov u Belfastu kada je mali lokalni protest prerastao u pobunu. Policija je saopštila da su ih izgrednici napali građevinsikim blokovima, metalnim šipkama, vatrometom i poklopcima šahtova.

Zadobijene povrede uključuju opekotine, rane na glavi i slomljenu nogu, što je rezultiralo hapšenjem i podizanjem optužbi protiv sedam osoba, od kojih dve u dobi od 13 i 14 godina. Dvanaest policajaca takođe je povređeno u odvojenim neredima u petak u Londonderriju.

Kriva premijerka

Druge političke stranke optužile su u subotu premijerku iz Demokratske unionističke partije (DUP) Severne Irske Arlin Foster za podsticanje tenzija odlučnim protivljenjem novim trgovinskim aranžmanima.

"Svojim rečima i postupcima poslali su vrlo opasnu poruku mladima u lojalnim područjima", rekao je Geri Keli, poslanik iz proirske stranke Šin Fejn, koja deli vlast u delegiranoj vladi sa DUP-om. .

Poslanik DUP-a Kristofer Stalford rekao je da su izgrednici "delovali frustrirano" nakon što su se tužioci prošle nedelje odlučili da ne terete nijednog člana Šin Fejna za navodno kršenje ograničenja zbog Kovida 19.

DUP je zatražio od šefa policije da podnese ostavku zbog tog pitanja.

Regija kojom upravljaju Britanci i dalje je duboko podeljena po sektaškim linijama, 23 godine nakon što je mirovnim sporazumom uglavnom okončana tri decenija krvoprolića. Mnogi katolički nacionalisti teže ujedinjenju sa Irskom, dok protestantski unionisti žele da ostanu u Velikoj Britaniji.

XS
SM
MD
LG