Linkovi

Senat u sredu uveče glasa o predsedničkom vetu na zakon o odbrani


ARHIVA - Zgrada američkog Kongresa (Foto: AP/Susan Walsh)
ARHIVA - Zgrada američkog Kongresa (Foto: AP/Susan Walsh)

Američki Senat, većinski republikansko predstavničko telo američkog Kongresa, trebalo bi u sredu uveče da se izjasni o poništavanju veta odlazećeg predsednika Donalda Trampa na Zakon o nacionalnoj odbrani - vredan 740 milijardi dolara.

Istovremeno, Tramp je pojačao pritisak na članove Republikanske stranke da podrže predsednički veto – kao i odvojeno zakonsko rešenje kojim bi bila povećana jednokratna finansijska pomoć građanima ugroženim pandemijom koronavirusa.

Dve hiljade dolara što pre”, objavio je Tramp na društvenoj mreži Tviter, aludirajući na iznos jednokratne pomoći koji bi, u slučaju izglasavanja, pojedinačno bila isplaćena.

Kongres je protekle nedelje usvojio - a aktuelni predsednik Tramp, uprkos protivljenju, u ponedeljak potpisao zakon vredan 2,3 hiljade milijardi dolara koji obuhvata paket pomoći za saniranje posledica pandemije i budžet za vladu.

Njime je predviđeno izdvajanje 900 milijardi dolara za pomoć ugroženima u pandemiji i 1,4 hiljadu milijardi dolara za finansiranje vladinih službi do septembra naredne godine.

Pojedinačna direktna isplata, prema tom zakonskom rešenju, iznosila bi 600 dolara.

Republikanski Senat o vetu i pomoći

Lider republikanske većine Mič Mekonel odbacio je u utorak zahtev demokrata da se donese jednoglasna odluka o većoj novčanoj pomoći, ali je najavio da će se to pitanje razmatrati ove nedelje.

Takođe, pozvao je članove Senata da ponište predsednički veto uložen na Zakon o nacionalnoj odbrani.

Za hrabre muškarce i žene oružanih snaga Sjedinjenih Država neuspeh jednostavno nije opcija. Ni za nas u Kongresu na koje je red da im čuvamo leđa - neuspeh takođe nije opcija. Tražim od kolega da još jednom podržimo zakon sutra - kada ponovo budemo glasali", rekao je Mekonel tokom obraćanja u Senatu u utorak.

Dodao je da će senatori razmatrati i Trampov zahtev u vezi sa ukidanjem zaštite društvenih mreža, kao i predsednikove optužbe o rasprostranjenim izbornim neregularnostima, za koje do sada nisu pruženi dokazi.

Zakon o novom paketu pomoći zbog koronavirusa i budžetu za vladu, koji je Tramp potpisao u nedelju, obuhvata i jednokratnu novčanu pomoć od 600 dolara za Amerikance teško pogođene pandemijom koja je odnela više od 330.000 života, dok je najmanje 19 miliona zaraženo.

Predstavnički dom, u kojem većinu imaju demokrate, u ponedeljak je odobrio povećanje novčane pomoći na 2.000 dolara. Predsednik Tramp, čija je odluka da potpiše zakon posle više dana odlaganja sprečila zatvaranje vlade, u utorak je ponovo zatražio da se poveća jednokratna pomoć Amerikancima.

"2.000 za naše izvanredne građane, a ne 600. Dovoljno su propatili od kineskog virusa", tvitovao je Tramp.

Takođe je u nizu tvitova o svom porazu na izborima i očekivanom izjašnjavanju Senata o poništavanju veta na zakonski predlog o odbrani, kritikovao "slabe i umorne republikanske lidere".

Ako Senat to podrži, predlog će postati zakon, a to bi bilo i prvo poništavanje veta za vreme Trampovog mandata, koji ističe 20. januara kada Bajden preuzme položaj.

Mekonel je najavio da će Senat u sredu glasati o poništavanju veta i pozvao senatore da to podrže.

Otpor u Senatu

Za povećanje pomoći, potrebno je 60 glasova u Senatu i podrška više od 10 republikanaca. Za sada, republikanski senatori Džoš Hauli, Dejvid Perdju, Lindzi Grejem, Keli Lefler i Marko Rubio podržali su povećanje.

"Saglasan sam sa predsednikom da je milionima radničkih porodica preko potrebna dodatna pomoć, zbog čega podržavam isplatu 2.000 dolara", naveo je Rubio u saopštenju.

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer takođe je podržao povećanje novčane pomoći.

"Tražiću da se to usvoji u Senatu. Radnici, porodice i građani mole za pomoć. Sve demokrate u Senatu su za povećanje. Republikanci ne bi trebalo da budu prepreka tome", naglasio je Šumer.

Senator Berni Sanders, koji se zalaže za isplatu veće svote novca Amerikancima, zapretio je u ponedeljak. da će blokirati brzo izjašnjavanje Senata o poništavanju Trampovog veta na zakon o odbrani ako lider republikanske većine Mič Mekonel ne dozvoli glasanje o jednokratnoj pomoći od 2.000 dolara.

XS
SM
MD
LG