Linkovi

Rekordan skok na Volstritu nakon Trampovog potpisa za budžet i pomoć zbog pandemije


Arhiva - Atmosfera u i oko Vol strita i njujorške berze, 14. juna 2020. u Njujorku.
Arhiva - Atmosfera u i oko Vol strita i njujorške berze, 14. juna 2020. u Njujorku.

Američke akcije oporavile su se u ponedeljak, a svaki od glavnih indeksa na Vol stritu bio je na rekordnom nivou prilikom zatvaranja berzi, nakon što je predsednik Donald Tramp potpisao dugo očekivani zakon o budžetu od 2,3 hiljada milijardi dolara, koji uključuje pomoć pogođenima pandemijom, čime je povećan optimizam za ekonomski oporavak.

U iznenadnom preokretu kasno u nedelju, Trump je odustao od pretnje da će blokirati teško usaglašeni zakon, obnovivši pomoć za nezaposlene namenjenu milionima Amerikanaca i sprečivši zatvaranje federalne vlade.

Nezvanično, industrijski prosek Dou Džonsa porastao je za 207,58 poena, ili 0,69 odsto, na 30.407,45, dok je S&P 1500 dobio je 32,34 poena, ili 0,87 odsto, na 3.735,4. Nasdak kompozit dodao je 94,69 poena, ili 0,74 odsto, na 12.899,42.

Akcije kompanija iz sektora pogođenih zatvaranjima uvođenim u sklopu borbe protiv koronavirusa, poput aviokompanija i kompanija za krstarenja, sada su napredovale.

Indeks aviokompanija na S&P 1500, oporavio je nakon što je objavljeno da kompanije treba da dobiju 15 milijardi dolara dodatne pomoći u okviru nove vladine pomoći.

Operateri krstarenja Rojal Kariben kruzes LTD, Karnival korp i Norvidžan kruz lajn holdings ltd porasli su za najmanje 3 odsto.

Po sektorima, u dobicima vode komunikacione usluge, diskrecija potrošača i tehnologija. Svaki od njih porastao je više od jedan odsto.

Nakon naglog oporavka od pada koronavirusa u martu, S&P 1500 je na putu da ove godine poraste za više od 15 odsto zahvaljujući labavoj monetarnoj politici i programu vakcina protiv Kovida 19 koji je pobudio nade da će se ekonomsko okruženje poboljšati.

Uprkos generalno povoljnim uslovima za akcije, zabrinutost zbog ponovnog ponovnog pojave slučajeva koronavirusa, predstojeća trka za američki Senat u Džordžiji i razvučeno procenjivanje situacije mogli bi da postanu glavni vetrovi.

Odnos cene i zarade na S&P trenutno iznosi oko 22,2, što je znatno iznad njegovog dugoročnog proseka od 15,3.

Pridodajući globalnom apetitu za rizikom, Velika Britanija i Evropska unija postigle su u četvrtak trgovinski sporazum nakon Bregzita, dok je tokom vikenda pokrenuta masovna akcija vakcinacije protiv Kovida 19 u Evropi.

XS
SM
MD
LG