Linkovi

Tramp odlučuje o finansiranju vlade i pomoći ugroženima u pandemiji


Donald i Melanija Tramp praznike provode u rizortu Mar a Lago na Floridi

Američki predsednik Donald Tramp provodi praznike sa porodicom na Floridi dok demokrate i republikanci u Kongresu čekaju da vide da li će potpisati zakon o budžetu za federalnu vladu i pomoć ugroženima u pandemiji - koja ističe 26. decembra.

Tramp je kritikovao nedavno usvojeni zakon, koji je Kongres doneo posle višemesečnih pregovora, i između ostalog tražio da se isplate pojedincima povećaju sa 600 na 2.000 dolara. U subotu ujutru je ponovo iskazao protivljenje zakonu i na Tviteru napisao da želi da građani dobiju 2.000 dolara umesto "bednih" 600 dolara, i dodao da treba izbaciti milijarde dolara "ugrađene" u zakon na osnovu lokalnih potreba i specijalnih interesa.

Za pomoć ugroženima u pandemiji predviđeno je 892 milijarde dolara, a predlog zakona koji uključuje i budžet za vladu, vredan je ukupno 2,3 hiljade milijardi dolara.

Taj predlog je formalno poslat u Mar a Lago Trampu na potpis, ali nije poznato hoće li ga potpisati ili staviti veto.

Trampov zahtev da se povećaju pojedinačne isplate podržale su demokrate u Kongresu, ali ne i njegovi republikanci.

Ako Tramp ne potpiše zakon, nezaposleni Amerikanci neće dobiti pomoć koja ističe drugog dana Božića, a preti i obustavljanje rada federalne vlade u utorak.

Novoizabrani predsednik Džo Bajden u subotu je pozvao Trampa da potpiše zakon. "Ova abdikacija odgovornosti ima razorne posledice... Ovaj zakon je od kritičnog značaja i mora da se potpiše odmah", saopštio je Bajden iz Delavera.

Članovi Kongresa prekinuće božićnu pauzu i zasedati u ponedeljak. Jedna od opcija za finansiranje vlade je i da se usvoji privremena rezolucija koja bi to obezbedila za narednih nekoliko nedelja, dok se ne usvoji zakon.

Predstavnički dom bi u ponedeljak takođe trebalo da glasa o poništavanju predsedničkog veta na zakon o budžetu za odbranu. Senat bi o tome mogao da glasa u utorak, a u oba doma je potrebna dvotrećinska većina da bi se ukinuo predsednički veto.

Tramp je i taj zakon kritikovao, rekavši da ide naruku Kini i tražio da se ukine odredba kojom se dozvoljava promena imena vojnih baza nazvanih po generalima Konfederacije. Takođe je tražio da društvene mreže ne budu izuzete od odgovornosti za ono što pišu njihovi korisnici.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi ocenila je da Trampov veto šteti vojnicima, ali je pozdravila zahtev da se, u slučaju zakona o pomoći u pandemiji, pojedinačne isplate podignu sa 600 na 2.000 dolara.

Republikanci su, međutim, blokirali pokušaj da Predstavnički dom o tome glasa. Pelosi će ponovo pokušati u ponedeljak i verovatno je da će takav predlog proći Predstavnički dom u kome većinu imaju demokrate, ali je malo verovatno da ga usvoji i republikanski Senat.

Bela kuća je odbila da objavi raspored predsednika dok je na Floridi.

"Tokom praznika, predsednik nastavlja da neumorno radi u interesu Amerilanaca. Imaće mnogo telefonskih poziva i sastanaka", saopštila je Bela kuća.

Tramp je, međutim, fotografisan kako igra golf u četvrtak i petak, a mediji prenose da mu se na Božić pridružio i njegov bliski saradnik, republikanski senator Lindzi Grejem.

XS
SM
MD
LG