Linkovi

Senat potvrdio postavljenje Besere za sekretara za zdravstvo


ARHIVA - Havijer Besera svedoči tokom saslušanja za potvrdu postavljenja na poziciju sekretara za zdravstvo, na Kapitol hilu, 24. februara 2021. (Foto: AP)
ARHIVA - Havijer Besera svedoči tokom saslušanja za potvrdu postavljenja na poziciju sekretara za zdravstvo, na Kapitol hilu, 24. februara 2021. (Foto: AP)

Kalifornijskog državnog tužioca Havijera Beseru američki Senat potvrdio je u četvrtak za sekretara za zdravstvo, što mu je otvorilo put da preuzme kormilo širokog sektora dok se Sjedinjene Države bore protiv pandemije Kovida 19.

Besera je dobio potvrdu za pridruživanje kabinetu predsednika Džoa Bajdena u stranački podeljenom glasanju - 50:49.

Besera, koji je služio u Predstavničkom domu Sjedinjenih Država 26 godina i bio član rukovodstva demokrata, nadgledaće proširenje Zakona o pristupačnoj zdrastvenoj zaštiti, poznatijeg kao Obamaker.

Republikanci su se usprotivili njegovoj nominaciji, navodeći njegov nedostatak iskustva u vezi sa zdravstvenim pitanjima i njegovu podršku proširenju vladine uloge u pružanju zdravstvene zaštite i liberalizaciji imigracione politike.

Ranije ovog meseca, izgledi za potvrdu Besere postali su neizvesni pošto je njegova nominacija u senatskom odboru bila zakočena sa 14:14 u glasovima da li da se Bajdenov kandidat pošalje Senatu na potvrdu.

Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer iskoristio je manevar, kojim je uklonio nominaciju iz odbora Senata i zakazao konačno glasanje za četvrtak.

"Dok se Amerika bori protiv pandemije Kovida, njegova potvrda je već trebalo da prođe", rekao je demokratski senator Edvard Marki tokom debate. Dodao je da je Besera "posvećen reproduktivnoj slobodi", što je pitanje koje predstavlja crvenu liniju za senatore koji se protive abortusu.

U sredu je lider republikanske manjine Mič Mekonel pozvao Senat da odbije 63-godišnjeg Beseru.

"Specifična karakteristika biografije ovog kandidata nije njegova stručnost u zdravstvu, medicini ili administraciji", rekao je Mekonel. "Ono što se izdvaja je posvećenost gospodina Besere partijskom ratu i njegova krajnje leva ideologija".

Besera će nadgledati više od 80.000 zaposlenih u Sekretarijatu za zdravstvo u Sjedinjenim Državama i inostranstvu.

Agencija je odgovorna za programe od Obamakera, kontrole širenja bolesti i zdravstvenih istraživanja do gigantskih zdravstvenih programa Mediker i Medikejd za starije Amerikance, siromašne i invalide.

XS
SM
MD
LG