Linkovi

Senat potvrdio nominaciju Đine Haspel za direktorku CIA-e


Senat je potvrdio nominaciju Đine Haspel na mesto direktora CIA-e, čime se završila burna rasprava o njenom imenovanju. Sporna je bila uloga Haspeloveperiodu kada je CIA koristila kontroverzne metode „simuliranog davljenja“ u ispitivanju osumnjičenih za terorizam, posle napada 11.septembra 2011.

Đina Haspel je izabrana za direktorku sa 51 glasom za, u Senatu koji ima 100 članova.

Haspel će biti prva žena na čelu CIA, a inače ima 33-godišnje iskustvo u obaveštajnoj agenciji gde je trenutno na mestu vršioca dužnosti direktora.

Njenom izboru protivili su se zbog kontroverznih metoda koje je CIA koristila u ispitivanju osumnjičenih za terorizam, i zbog toga što je 2002. bila nadzornik zatvora CIA-e na Tajlandu.

Republikanski senator Džon Mekejn, koji nije prisutan na sednicama Senata zbog tumora na mozgu, apelovao je na senatore da ne glasaju sa nominaciju Đine Haspel. Mekejn je ocenio da bi imenovanje Haspel poslalo pogrešnu poruku i da zemlja treba da osigura bezbednost, ali metodama koje su u skladu sa vrednostima koje promoviše u svetu.

Đina Haspel je imala podršku Trampove administracije, bivših i sadašnjih obaveštajnih zvaničnika i nekih demokrata. Senator Mark Vorner, vodeći demokrata u Odboru za obaveštajna pitanja, na kraju je podržao nominaciju Đine Haspel.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG