Linkovi

Bela kuća: V.D. direktorke CIA je najbolja kandidatkinja za taj posao


Kandidatkinja za direktorku Centralne obaveštajne agencije (COA), Gina Haspel (u centru), prisustvuje polaganju zakletve Majka Pompea u Stejt dipartmentu u Vašingtonu, 2. maja 2018.
Kandidatkinja za direktorku Centralne obaveštajne agencije (COA), Gina Haspel (u centru), prisustvuje polaganju zakletve Majka Pompea u Stejt dipartmentu u Vašingtonu, 2. maja 2018.

U susret saslušanju pre potvrđivanja imenovanja u sredu, Bela kuća brani vršiteljku dužnosti direktorke Centralne obaveštajne agencije (CIA), Đinu Haspel, kao najbolju osobu za čelnu poziciju CIA.

"Ona je 100 odsto predana prolasku kroz ovaj proces odobrenja i potvrđivanja nje kao sledeće liderke CIA", rekla je pres sekretarka Bele kuće, Sara Hakabi Sanders novinarima u ponedeljak.

Veteranka, operativka Agencije, stara 61 godinu, ponudila je da se povuče iz razmatranja njenog postavljenja na stalnu poziiju, usled zabrinutosti zbog njene umešanosti u raniji grubi program ispitivanja zatvorenika, ali predsednik Donald Tramp, prema zvaničnicima administracije, ohrabio je da ostane čvrsta.

"Ona želi da učini sve što može da obezbedi da integritet CIA ostane netaknut, da ne bude nepotrebno napadnut. I ukoliko oseti da njena nominacija može da bude problem za to i za Agenciju, onda ona želi da uradi ono što može da bi zaštitila Agenciju", objasnila je Sanders.

CIA je u ponedeljak dostavila je "set tajnih dokumenata Senatu, kako bi svaki senator mogao da pregleda pravi i izvanredan učinak v.d. direktorke Haspel", rekao je portparol Agencije. "Ta dokumentar pokrivaju čitavu njenu karijeru, uključujući i vreme koje je provela u CIA-inom protivterorističkom centru u godinama nakon 11. septembra. Mi ohrabrujemo svakog senatora da izdvoji vreme i pročita čitav set dokumenata".

Zvaničnici Bele kuće, kako se izveštava, hitno su prošlog petka da se sastanu sa Haspel, u sedištu Agencije u Lengliju, Virdžinija, kako bi je ubedili da ne povlači nominaciju.

Tramp je u ponedeljak rekao da se Haspel "našla pod vatrom, pošto je bila previše čvrsta prema teroristima".

Tramp je tvitovao: "Misleći o tome, u ova vrlo opasna vremena, moramo da imamo najkvalifikovaniju osobu, ženu koju demokrate žele NAPOLJE zato što je suviše čvrsta prema terororu. Pobedi, Đina!"

Haspel će se pojaviti pred Odborom Senata za obaveštajni rad u delimično otvorenom saslušanju u sredu. Ukoliko bude potvrđena, postaće prva žena na čelu Agencije, koju je formirao predsednik Hari Truman 1947. godine. Naslediće Majka Pompea, koji je nedavno potvrđen za novog državnog sekretara SAD.

Hespel, veteranka sa 33 godine iskustva u obaveštajnoj agenciji, prethodno je vodila ispostave CIA u četiri različite zemlje i studirala ruski i turski tokom svoje karijere. Veći deo detalja njenog bekgraunda, uključujući i navođenje zemalja u kojima je tajno operisala tokom godina, ostaju poverljivi podaci.

Zatvor na Tajlandu

Borci za građanska prava, poput Američke unije za građanska prava (ACLU), i mnoge demokrate poručuju da bi Haspelova trebalo da bude diskvalifikovana zbog toga što se među znanim delovima njene karijere nalazi i nadzor nad tajnim CIA zatvorskim centrom na Tajlandu. Tokom 2002, dvojica islamista osumnjičenih za terorizam bili su "voterbordovani" tamo, odnosno podvrgnuti simulaciji davljenja, što je postupak koji kritičari nazivaju mučenjem.

Haspel je tri godine kasnije odobrila zahtev za uništenje gotovo 100 video-traka sa snimljenim "voterbordingom" (sada nezakonitom praksom) i drugim ispitivanjima.

ACLU je pozvala senatore da zahtevaju da njen "dosije o mučenjima" ne bude više poverljiv.

Jedan republikanski senator, Rend Pol, koji dolazi iz matične države Haspelove, Kentakija, takođe se protivi njenoj nominaciji zbog njene umešanosti u "voterbording" zatvorenika i obećao je da će blokirati njenu nominaciju.

Drugi republikanski senator, Tom Koton iz države Arkanzas, okarakterisao je protivljenje nominaciji Haspelove iz političkih razloga kao "dovođenje naše nacionalne bezbednosti u rizik".

Haspel se susrela sa senatorima pre saslušanja i uverila ih da će se, ukoliko bude potvrđena, usprotiviti eventualnom ponovnom uvođenju brutalnih tehnika isleđivanja. To je nešto za šta se očekuje da će eksplicitno proglasiti tokom saslušanja u sredu.

"Kroz proces potvrđivanja, američka javnost će je upoznati po prvi put. Kada se to dogodi, sigurni smo da će Amerika biti ponosna što ima zamenicu direktora kao sledeću direktorku CIA", rekao je portparol CIA za Glas Amerike. "Ona je proverena i ugledna liderka koja će voditi u skladu sa našom misijom, ekspertizama, vrednostima i zakonom".

Džef Seldin iz Glasa Amerike učestvovao je u pisanju ovog izveštaja.

XS
SM
MD
LG